Ансамбълът за народни танци “Одесос" към МВР-Варна прослави страната ни зад граница

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:56 / 20.08.2019
4952
Ансамбълът за народни танци “Одесос" към МВР- Варна е бил единствен български участник в "Калабрия фест", провел се от 5 до 11 август в Италия.

По време на престоя и участието си в конкурсните дни, варненските танцьори и певци са гостували и в съседните градове Сан Сости, Четраро и Кастровилари, като най-топло са били посрещнати в Серастрета, където на 1 000 метра надморска височина българската песен е звучала най-чисто. 

Пет концерта в пет различни града града, много емоции и нови приятелства с колегите им от Боливия, Португалия и различните райони на Италия - така варненските танцьори и музиканти ще си спомнят за своето лятно турне в чужбина.

Ансамбъл “Одесос" е създаден през 1953 г.  към Дом на културата при Министерство на вътрешните работи гр. Варна. През годините е съхранил и доразвил българския фолклор. През школите и формациите му са преминали много изпълнители. Днес участници са служители, техните деца, ученици и студенти от града. Ансамбълът е носител на множество награди от страната и чужбина. Едно от първите е от кметството на град Монтрежо – Франция и от Женева – Швейцария, където ансамбълът получава почетния ключ на града. В репертоара на състава са залегнали песни и танци от всички фолклорни области на България на едни от най-изявените творци като: професор Кирил Дженев, професор Даниела Дженева, Методи Кутев, Димитър Манов, Здравко Даскалов, Стефан Мутафчиев, Йорданка Неделчева, Тончо Тончев и др. Художествен ръководител и хореограф е Радослав Иванов, а главен диригент е Данчо Радулов. Изкуството на ансамбъла винаги предизвиква горещи аплодисменти със самостоятелните си концерти както в национален, така и в международен мащаб.

Пътуването на ансамбъл “Одесос" за Калабрия фест тази година е осъществено с финансовата подкрепа на Община Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).