Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Антония Йовчева: COVID-19 задържа културния живот във Варна на стоп-кадър, но не за дълго!
Автор: Пламена Николова 14:28 / 13.10.2020Коментари (0)5012
© Фейсбук
Коронавирусът задържа културния живот във Варна на стоп-кадър, но не за дълго.  Варна успя да реализира почти всичко планирано, но с преработена програма предвид ситуацията, сподели в интеврю за Varna24.bg Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна. 

- Г-жо Йовчева, как се отрази пандемията върху културния живот във Варна?

-Противно на очакванията и тревогите, породени от пълния стоп-кадър на културата от март до юни, месеците след това бяха изпълнени с различни по жанр изкуство културни събития. В първите седмици публиката беше по-предпазлива, но след като стана ясно че организаторите полагат неимоверни усилия при спазване на всички противоепидемични мерки, със сигурност интензитетът на събитията се увеличи и макар, че всички пространства бяха с достъп за 50%, за да се спази дистанцията от 1,5 м, голяма част от проявите бяха проведени.

Добрата новина е, че културните институти, организаторите на фестивали успяха да се адаптират бързо, да програмират събития с високо качество, които да се представят на открито, на специално изградените за целта професионални открити сцени - ТМПЦ, Куклен театър. Международният музикален фестивал "Варненско лято“ 2020 бе един от десетте международни европейски фестивали, който открихме на живо в Летния театър на 19-ти юли. Всички преживяхме едно невероятно силно и вълнуващо събитие, което даде ход на варненския културен календар. Камерните концерти  на ММФ се състояха на живо, както в залата на 3-я етаж на Градската художествена галерия, така и с възможност за излъчване откритото вътрешно пространство на ГХГ.  В една различна като форсмажорни обстоятелства година – имаме един изключително интензивен Културен календар!

-Хората, които се занимават с култура, са с креативно мислене. В тази връзка кризата с коронавируса провокира ли творчески идеи?

-Да, разбира се. Техните творчески идеи срещнаха подкрепата на Община Варна чрез възможностите на фонд "Култура" – с мярката по отношение на тяхното самоучастие, по предложение на кмета на Варна г-н Иван Портних то беше намалено от 30% на 5%, с увеличаване на средствата за административни разходи от 10% на 25% и с възможността за   реализиране на онлайн събития. Условията на криза, породени от  коронавируса, разви към добро нашите партньорски отношения – между общинска администрация и културни оператори. Кандидатстващите вложиха огромен творчески труд с единствената цел - устойчиво съществуване на организации, артисти и традиции в новите условия след пандемията.

В началото на август стартира поредното издание на фестивала за късометражно кино "Карантината“, последван от  София филм фест във Варна. Тук ще отбележа чудесното партньорство на този киноформат с Националното училище по изкуства "Добри Христов", в резултат на което се реализира отложеното от март месец издание за 2020г. през август в двора на училището и то с огромен успех. Тоест беше открито едно ново пространство за култура в нашия град. Последва Международният филмов фестивал "Любовта е лудост", който, както отбеляза художественият му директор Александър Грозев, бе първият европейски фестивал, реализиран в затворено пространство при 100% спазване на противоепидемичните мерки.

През септември почитателите на  рисуваното кино можеха да видят най-новото в този жанр на Международния фестивал на анимацията, след което последва филмовата надпревара на най-новите български игрални филми –фестивалът "Златна роза“.

И сега в средата на октомври почти всеки ден във Варна се случват по 2-3 събития. През първата половина на октомври  се състоя София филм фест - Есенно издание,  в неделя се откри Европейският музикален фестивал. Варненският драматичен театър “Стоян Бъчваров“ успешно влезе в сезона, в който ще празнува своята 100 годишнина, с три нови заглавия в репертоара си,  започна 74-ят сезон на Варненската опера, върви усилен репетиционен период и в Кукления театър,  предстоят "Варненски джаз дни“, музикалният фестивалът "Радар“. Ноември присъства в Културния календар с интересен Есенен салон на изкуствата, с кинофестивала СИНЕЛИБРИ и още много други събития. Нови партньорства, нови идеи, нова публика, извънредно положителна енергия, щастие и истинска радост имаше по сцените в град Варна. Тази културна вълна продължава и ще се случва и през следващите месеци.

-Какво успя и какво не успя да бъде реализирано от богатия културен календар на града?

-Варна успя да реализира почти всичко планирано, но с преработена програма предвид ситуацията. Отложиха се за догодина градското събитие "Варненски карнавал“, фестивалът Международният куклен фестивал "Златният делфин“, Международният фестивал за дигитални изкуства "Футуро“ , както и няколко  международните гостувания на по-големи музикални състави и трупи. Международният майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров“ и Международният фолклорен фестивал  тази година бяха изцяло с национално  съдържание по отношение на участниците – Фолклорни празници и Хорови празници с паралелното провеждане на 3-я национален фестивал на детските и младежки хорове. 

Есенно-зимният период във Варна в последните 6 години е изключително интензивен! На ден има повече от едно културно събитие в различните жанрове на изкуството и хората, които имат потребност от това буквално ходят от събитие на събитие. Това прави Варна - фестивална като усещане през четирите сезона в годината. 

-На какъв етап са проектите, свързани с обновяване на културната инфраструктура в града?

-Предстои дългоочакваният ремонт  на сцена Филиал на ДТ "Стоян Бъчваров“. Проектът за ремонт, реконструкция и модернизация на сградата е на стойност 7,1 млн. лв. , от които 5,7 млн. лв. са безвъзмездно европейско финансиране по ОП "Региони в растеж“. Във финална фаза е провеждането на процедури по ЗОП за възлагане на основните дейности.

В процес на подготовка е проектното предложение, свързано с модернизацията на Народно читалище “Петко Рачев Славейков 1928" на обща стойност 810 206 лв.  Предстои да бъде направен ремонт на сградата, с което ще се подобрят значително условията за достъп до културния живот в район "Вл. Варненчик“.

Предстоят ремонтни дейности по покрива и фасадна арка на ГХГ "Борис Георгиев“. Вече е обявена процедура за избор на изпълнител. Прогнозна стойност 124 980,13 лв. без ДДС. "Реконструкция и основен ремонт на прилежаща сграда към ХМ "Георги Велчев“ с цел създаване на Арт – Център "Георги Велчев“ – разработен е инвестиционен проект, който е изпратен за съгласуване в НИНКН /Национален институт за недвижимо културно наследство/ , след което ще се пристъпи към одобряване и търсене на възможности за финансиране, както с бюджетни средства, така и по оперативни и национални програми.

По програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.  се изпълнява проект  за създаване на морски образователен център, обновяване и оборудване на НЧ "Васил Левски – Галата“ на стойност 382 676,57 лв. без ДДС, 100 % безвъзмездна финансова помощ. В него младите хора с интерес към морските науки ще се запознаят със съвременните морски професии, а също и с историята, опита и местните традиции. Отделно от това се работи по ремонтиране на покрива.

Къщата на Антон Новак в Морската градина е имот държавна собственост и е предоставен на  Община Варна за безвъзмездно управление. Работи се по подготовката на техническата документация за неговото ремонтиране и превръщане в културно-исторически център, свързан с живота на Антон Новак и създаването на Морската градина.

-Как се реализира програмата на Община Варна за възраждане на културно-историческата памет на морската столица?

-Възраждането на културно-историческата памет на  Варна е с приоритетно значение за общината, която, чрез Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане, възлага ежегодно изработката на паметници, барелефи, пам. плочи и други мемориални знаци.

В периода между 2015 г. и първата половина на 2020 г. бяха поставени 13 паметни знака на различни места в града, посветени на личности, допринесли за развитието на Варна – градоначалници, военни, хора на изкуството и др. Сред тези паметни знаци са бронзовите фигури на кметовете Иван Церов (автор Пл. Братанов) и Михаил Колони (автор Ж. Дончев), намиращи се съответно на пл. "Независимост" и на ул. "М. Колони", скулптурният портрет на известния варненски архитект Дабко Дабков (автор В. Костадинов) на бул. "Княз Борис І". В градинката на "Севастопол" бе издигнат бюстов паметник на големия български скулптор – Кирил Шиваров (автор Пл. Братанов), който е родом от Варна. Друг мемориален знак – на полк. Михаил Железов – бе поставен пред Военноморския музей (автор Ж. Дончев). В двора на църквата "Свети Архангел Михаил" бе поставена паметна стела на варненски възрожденци, изработена от В. Иванов, а в Ботевата градинка – бронзов барелеф на Христо Ботев.

През настоящата 2020 г. бяха поставени паметните плочи на акушерката баба Рада, дарила живот и помогнала на много варненски майки в годините преди Освобождението на Варна и на капелмайстор Тома Кулхави, диригент на оркестъра при 8-ми Приморски пехотен полк във Варна от 1880 до 1898. Предстои да бъде открит паметник на Махатма Ганди, подарък от правителството на Индия по повод 150 години от рождението на световния лидер на мира и ненасилието. Фигурата ще бъде ситуирана в пространството на градинката до Икономическия техникум, в непосредствена близост до Градската художествена галерия "Борис Георгиев“. Борис Георгиев и Махатма Ганди са били приятели, като художникът го рисува заедно със съпругата му Кастурба. Тези портрети днес са в постоянната експозиция на Градската художествена галерия. Паметникът е дело на изтъкнатия индийски скулптор Рам Сутар. През следващата година 2021г. дирекция КДР ще продължи поставянето на паметни знаци в нашия град.

В районите, отдалечени от историческия център на Варна като "Възраждане“, "Вл. Варненчик“ и "Аспарухово“ дирекция КДР също планира поставяне на паметни  знаци и съвременни скулптури. Това се отнася особено за новосъздадените и реновирани паркове за отдих на жителите във "Възраждане“ и "Владиславово“.

Дирекция КДР отговаря и за поддръжката на паметните знаци на територията на Варна – реставрация, почистване и т.н. Сред извършените дейности в тази посока са: възстановяването на автентичния вид на Паметника на падналите чинове от 8-ми пехотен Приморски полк в Сръбско-българската война (срещу Об. Варна), ремонта на Паметника на граничаря в Морската градина, на паметни плочи от Алеята на възраждането и др.




Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: