Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Антония Първанова: ГЕРБ осакатили с 12 милиона европроект на Терапията
Автор: Екип Varna24.bg 17:11 / 25.02.2011Коментари (0)1458
Депутатът в Европейския парламент д-р Антония Първанова всеки момент ще даде на Европейската комисия министри от правителството на ГЕРБ за грубо нарушение. Оказва се, че бившият здравен министър проф. Анна-Мария Борисова си е позволила да се меси пряко всякакви морални и нормативни правила в проектното предложение на УМБАЛ "Св. Марина" за онкологичен център. По Лот 3 на регионалното министерство болницата е кандидатствала за 30 млн. лв. с ДДС, колкото е максималният размер, допуснат по програмата.

"Под натиск на здравното министерство обаче цената на проекта е редуцирана двукратно - веднъж е намалена на 25 млн. лв., а втори път на 18 млн. лв. Това означава, че бъдещият онкологичен център, по който се предвижда да бъдат лекувани пациенти от шест области, ще трябва да се оборудва с по-евтина медицинска апаратура, навярно корейска - с по-малки възможности за диагностика, с по-лошо качество. Това ще компрометира цялата идея за регионална онкология и е във вреда на самите болни", коментира за "Народно дело" д-р Първанова. Тя посочи, че е имала две срещи по темата с ръководството на "Св. Марина" и веднага щом се запознае с документацията в подробности, ще алармира Европейската комисия. "От здравното министерство нямат никакво право да коригират внесени проектни предложения, да оказват натиск върху МРРБ или върху болницата за сваляне на цената", допълни тя.

В бивша психиатрия
Генетика и свръхтехнологии в люта битка с рака


УМБАЛ "Света Марина" с проекта си за онкологичен център би могла да претендира за една от най-модерните болници в страната. Той ще бъде изграден в бившата четириетажна психиатрия, която се намира в двора на лечебницата, но не се използва от години. Там ще бъдат пребазирани всички клиники от терапевтичната сграда, които имат отношение към лечението на рак, така че пациентите да получат комплексно обслужване на едно място. За да се постигне този ефект, в центъра заедно ще работят специалисти от общо осем дисциплини. Например една от крещящите нужди не само във Варна, но и в цялата страна е модерен лъчетерапевтичен център според европейските стандарти. А те казват, че за да отговаря на изискванията подобно звено, трябва да разполага не с един, а минимум с два линейни ускорителя. Амбицията на "Св. Марина" обаче е освен двата стандартни апарата, които няма да са новост за България, отделението да се оборудва и с ускорител с възможност за радиохирургия, при която могат да се лекуват тумори в цялото тяло, без да се засягат здравите клетки.

По пътя на лечението на рак ще залегне и съвременният генетичен анализ. Той би следвало да се прави на всяка злокачествена бучка с цел да се установи най-подходящото за случая лечение. Подходът ще бъде въведен догодина в имунологичната лаборатория на болницата.
Ако д-р Антония Първанова се пребори бързо за парите по проекта, не е далеч времето, когато центърът ще стане факт. Преди да се появят спънките миналата година, по план новата структура трябваше да бъде завършена този декември.

За три години
Четири пъти са се увеличили туморите


От 2007 г. насам потърсилите помощ новозаболели от рак пациенти в Терапията са нараснали над четири пъти. Ако преди три години в регистъра на болницата са били записани 340 болни, то през тази те вече са 1500. Разбира се, това не означава, че четирикратно е скочила заболеваемостта от рак, а че с толкова се е увеличил потокът от пациенти на онкологичната клиника, коментира началникът й доц. Димитър Калев. Той откровено критикува грижата за пациентите, като коментира, че например палиативните грижи у нас са в трагично състояние. "От тази услуга имат нужда хората, които са в особено тежко състояние, когато антитуморната терапия е безсилна и ние трябва да осигурим на пациентите възможно най-добрите поддържащи грижи. А тук говорим за около 10-15 процента от хората с тази диагноза", обяснява доцентът. Според него в България няма нито едно отделение, където загиващите от болестта да получават възможно най-добрите медицински услуги. Вярно, в онкодиспансерите такива отделения има, но те са далеч от европейските представи - винаги препълнени, с твърде много пациенти в едно помещение и с минимален сестринския състав. И въпреки крещящата нужда от такива грижи, на този етап проектът за онкоцентър си поставя по-скромни амбиции - палиативното отделение ще представлява четири стаи с по най-много три легла.

Лекарствата ще са изчислявани до милиграм

В новата структура се предвижда още едно въведение, което е непознато за страната ни - единен център за разтваряне на антитуморни лекарства. "Това е абсолютен стандарт в Западна Европа", коментира доц. Калев. Той ще представлява фармакологични звена, в които автоматично или полуавтоматично с компютърна мрежа се разтваря точно до милиграм според спецификите на конкретния пациент необходимите му антитуморни лекарства, които се подават в готов вид на сестрите за вливане на болните. "Това е уникална система, която не съм сигурен колко страни в Европа притежават", казва онкологът.

Терапевтичен ленд за най-малките

Четири милиона лева са необходими, за да може болните деца да се чувстват комфортно и вместо да търкат креватчета в здравно заведение, да имат усещането, че си прекарват времето в нещо като лунапарк. Проектът, който е готов, но все още не се е появил подходящ донор, който да осигури финансирането, цели всички педиатрични клиники в УМБАЛ "Св. Марина" да бъдат пребазирани в една от неизползваемите сгради в двора на болницата. Според специалистите отделната детска клиника е задължителна, тъй като по съвременните изисквания на здравеопазването в света не бива потоците от възрастни и деца да се смесват. И тъй като ще се наложи основен ремонт и реконструкция на базата, а същевременно детската онкохематология има добър опит по отношение свежата обстановка за най-малките, новата структура ще е изградена по модела на американските Дисни хоспиталс.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: