Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативен съд – Варна потвърди: 4 години затвор за извратения Атанас, блудствал с внучетата си
Автор: Екип Varna24.bg 15:17 / 20.01.2022Коментари (0)1854
©
Илюстрация
Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Варненския окръжен съд, с която подсъдим е бил признат за виновен за блудство с две малолетни лица, съобщиха от пресслужбата на съда.

Първата инстанция е наложила на Атанас Х. лишаване от свобода за срок от 4 години. Мъжът бе изправен на съд по две обвинения за това, че между февруари 2019г. и февруари 2020г. във Варна, при условията на продължавано престъпление, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на две лица, ненавършили 14-годишна възраст, като е използвал положение на зависимост и надзор. Третото обвинение е за опита му да осъществи полово сношение с малолетно лице от същия пол, като употребил заплаха, но деянието останало недовършено поради независещи от него причини. Пред първата инстанция делото е проведено в условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият е признал фактите в обвинителния акт. Той обжалва присъдата пред въззивната инстанция с искане за намаляване на наказанието.

За Апелативния съд няма съмнение, че Атанас Х. е осъществил престъпленията. Той използвал положение на зависимост и надзор, тъй като бил в емоционална семейна връзка с внучетата си. По време на деянията едното било на 8, другото – на 10 години. Именно зависимостта на малолетните той използвал, за да елиминира съпротивата им, както и да ги убеди да не разказват за случилото се. Посегателствата са извършвани системно, в продължение на една година, което обуславя признака "продължавано престъпление“. Съдебният състав отчете като допълнително отегчаващо обстоятелство тази продължителност, защото тя показва непоколебимостта на Атанас Х. да изпълни намерението за сексуална злоупотреба със собствените невръстни внуци.

С оглед ниската обществена опасност на подсъдимия и смекчаващите вината обстоятелства, сред които напредналата възраст и чистото съдебно минало, първата инстанция е определила наказанията за извършените престъпления. Размерът им Апелативният съд намери за справедлив.

Посегателството срещу половата неприкосновеност, особено на малолетни лица, е крайно нетърпимо за обществото деяние и затова по-леки санкции не биха въздействали предупредително и възпиращо спрямо останалите членове на обществото, склонни към подобни деяния, посочва в съдебния си акт Варненският апелативен съд.

Решението на втората инстанция влезе в сила, след като не беше обжалвано и протестирано в законоустановения срок. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: