Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативен съд – Варна потвърди ареста на трима, разследвани за наркоразпространение
Автор: Пламена Николова 15:16 / 05.01.2021Коментари (0)1791
©
Апелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение на трима обвиняеми в държане с цел разпространение на наркотици, съобщиха от пресслужбата на съда.

Венцислав В., Васил В. и Николай К. заедно с още двама мъже са обвиняеми по едно и също досъдебно производство. Те са привлечени към наказателна отговорност на 29 октомври 2020 г. за това, че в гр. Дългопол и в с. Красимир в съучастие са държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества: марихуана с тегло 529,2 грама, метамфетамин – 556,7 гр, и екстази – 42,3 гр.

По отношение на Венцислав Окръжният съд във Варна е постановил домашен арест, но прокуратурата протестира. Васил и Николай пък обжалват определеното им от първата инстанция задържане под стража.

Според държавното обвинение, от къща и автомобил, използвани от Венцислав В., са иззети везна и 98 самозалепващи се пликчета. Обвиняемият се отличава с упоритост и продължителност в разпространителската дейност.

Защитата опонира, че всички свидетели по делото са разпитани и той не би могъл да им повлияе. Факт е обаче влошено му здраве, твърди адвокатът.

Съдът прецени, че здравословното състояние не обосновава необходимост от извеждане от ареста. Горната инстанция отмени като незаконосъобразно атакуваното определение на Окръжния съд, с което е изменена мярката за неотклонение в домашен арест. Обоснованото предположение за съпричастността на 21-годишния мъж  продължава да е валидно. То се базира на претърсвания и изземвания, но и на показанията на множество свидетели. От солидната доказателствена маса се извежда опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Във всяко едно от трите заседания съдебният състав посочи, че дейността е осъществявана от множество лица в дълъг период от време, при конспиративност. За целта са използвани различни мобилни приложения.

Защитата на Васил В. смята, че няма реален риск от извършване на престъпление или укриване. Но прокуратурата счита, че задържането му под стража е целесъобразно.

Въззивният съд не намери основания да ревизира мярката му за неотклонение. И при този обвиняем съществува обосновано подозрение, че е участвал в престъпната дейност по разпространяване на наркотици в малки населени места. Реална е опасността 29-годишният мъж да извърши престъпление извън ареста. Съдът обърна внимание на високата обществена опасност на деянието и на значимото количество иззети забранени вещества.

Горната инстанция разгледа и жалбата на 19-годишния Николай К., като допусна разпита на негов роднина в качеството на свидетел. Според адвоката на младежа, заради задържането, той не може да завърши средното си образование. Представителят на Апелативната прокуратура контрира, че родителският контрол е бил занижен и по отношение на образованието, и на поведението му, с оглед трайното участие в разпространяването на наркотици.

И в този случай съдебният състав не намери основания да уважи искането за домашен арест. Въззивната инстанция подчерта множеството доказателства за причастността към престъпната дейност, начина на извършването й, продължителния период, голямото количество на различни по вид вещества.

И в трите заседания съдът отбеляза, че задържането на тримата не е в неразумен срок, тъй като продължава малко повече от два месеца. 

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Венцислав В., Васил В. и Николай К., обвиняеми за притежание с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, не подлежат на обжалване. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: