Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативен съд – Варна с решение как да накаже трима иманяри
Автор: Екип Varna24.bg 12:24 / 15.06.2022Коментари (0)1391
© Varna24.bg
Апелативен съд – Варна потвърди частично присъда на Окръжен съд – Силистра спрямо трима мъже, подсъдими за иманярство, съобщиха от пресслужбата на съда.

Виззивната инстанция измени съдебния акт по отношение на едно от обвиненията на единия подсъдим. В сила бяха оставени постановените от първата инстанция наказания: Любен В. ще бъде лишен от свобода за 2 години при първоначален строг режим. Присъдените на Пресиян Г. и Димитър Д. по една година и 6 месеца затвор са с отложено изпълнение с изпитателен срок от 3 години. Всеки от тримата трябва да заплати глоба в размер на по 5 хиляди лв.

Подсъдимите са били привлечени към наказателна отговорност за това, че на 20.04.2018г. в землището на с.Окорш, обл.Силистра в съучастие без съответно разрешение са търсили археологически обекти с технически средства. Любен В. отговаря и за противозаконно държане на 2 саморъчно направени металдетектора, за които знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти, и на 6 археологически обекта – бронзови монети. Те не били идентифицирани и регистрирани по реда на Наредбата  за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движими културни ценности. И тримата подсъдими обжалваха присъдата пред горната инстанция.

През април 2018 г. при обработката на нива земеделски производител намерил купчина монети, приличащи на сребърни. Споделил находката с Пресиян Г., за когото знаел че има познания в сферата на нумизматиката. Подсъдимият знаел точното местонахождение на нивата и решил да организира търсене на антични монети в нея. Споделил намеренията си с Димитър Д., който предложил да включат и Любен В., който познавал металотърсачите. Около 01.30 ч. през нощта тримата пристигнали на набелязаното място с нужното оборудване – лопати и детектори. В същото време служители на Районното управление и на Граничното полицейско управление провеждали специализирана операция за противодействие на престъпления с културно-исторически ценности. Служителите имали оперативна информация за уговорка на неустановени лица да търсят археологически обекти. Проследили действията им с термокамера, наблюдавали ги продължително време и ги задържали.

Съдебно-техническа експертиза установила, че детекторите представляват техническо средство, което може да се използва при теренни проучвания за откриване на културни ценности.

Подсъдимите твърдят, че не са търсели археологически обекти, а самородно злато, и че металдетекторите били настроени за търсене имено на благородния метал. Според защитата, извършеното не е престъпление, освен това, те не са нарушили обществените отношения за опазването на археологически обекти. Прокуратурата поиска първоинстанционната присъда да бъде потвърдена като правилна и законосъобразна. Любен В. не е бил длъжен да познава предметите, а да ги предостави за идентифициране на компетентните власти, каза представителят на обвинението.

В решението си съдът припомни, че съгласно Наредбата за реда за извършване на идентификация и регистрация на движими културни ценности, всички предмети - движими материални следи от човешка дейност, подлежат на задължителна идентификация и регистрация. Тримата подсъдими не са вписани в регистъра на Министерството на културата като лица, с право да използват регистрирани специални технически средства. Любен В. не е подавал документи в министерството за вписване на притежаваните от него ценности, придобили статут на "национално богатство“.

Съставът на Апелативен съд – Варна е категоричен: подсъдимите са действали с единственото намерение да търсят антични монети в нивата, където наскоро било открито значително количество сребърни монети. Доказателствата опровергават тезата на тримата, че са търсили злато.

Нито един от тях не е имал специфични знания и подготовка за това. Съдът отбелязва в решението си, че "златото е един от най-тежките метали и затова обичайните места за добива му са руслата на реките, деретата, но не в нивите далеч от водни източници.“

Любен В. е осъждан за извършване на изкопни работи с технически средства на територията на археологически паметник на културата през 2008 г. Деянието по настоящото производство е осъществено в рамките на определения изпитателния срок. С друга присъда, потвърдена от Апелативен съд – Варна през 2020 г., е бил признат за виновен в притежание на археологически обекти и металдетектори, за които знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти. Всички тези факти доведоха настоящия съдебен състав до извода, че "експертизата“ на Любен е именно в търсенето на такива предмети. В същото време Апелативният съд частично сподели възражението на защитата, че 6-те римски монети били в негово владение от 2008 г. – преди влизане в сила на Закона за културното наследство. Затова го оправда по обвинението за нарушаване на Наредбата за реда за извършване на идентификация. Мъжът обаче е нарушил Закона за културното наследство, който задължава всеки установил фактическа власт върху монети преди влизане в сила на закона, в едногодишен срок да поиска идентификацията и регистрацията им. Непознаването на закона не извинява извършителя, припомня съдебното решение.

Съдебният акт подлежи на обжалване пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1615) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: