Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд отказа да освободи Димитър, подсъдим за отвличане и изнудване
Автор: Пламена Николова 14:17 / 01.04.2020Коментари (0)1457
© Varna24.bg
Апелативният съд във Варна не уважи молбата за изменение на мярката за неотклонение на Димитър Д. Той е подсъдим за отвличане с користна цел, извършено от повече от две лица, и за изнудване, придружено със заплаха и с причинени значителни имуществени вреди, съобщават от пресслужбата на институцията. 

На 16 май .2019г. Варненският окръжен съд е оправдал подсъдимия. С присъда от 27. февруари тази година обаче Апелативният съд я е отменил изцяло. Втората инстанция е признала Димитър Д. за виновен, че на 16 юни 2013 г. е отвлякъл мъж, като е извършил деянието с повече от две лица и с користна цел. Наложеното наказание е 2 години лишаване от свобода. Призната е вината на Димитър и за това, че за да принуди пострадалия да се разпореди със свои вещи, го е заплашил с насилие, като и това деяние е извършено от повече от две лица. Престъплението е било придружено с нанасяне на лека телесна повреда и с отнемане на имущество. Наказанието по второто обвинение е 3 години затвор. Като групира двете наказания, въззивната инстанция е наложила най-тежката – 3 години лишаване от свобода и глоба в размер на 5 хиляди лв. След произнасянето на присъдата Апелативен съд - Варна е определил мярка за неотклонение задържане под стража на Димитър Д. Той обжалва присъдата пред ВКС и тя все още не е влязла в сила.

Сега защитата му поиска той да излезе от ареста и да му бъде наложена парична гаранция или подписка. Адвокатът изтъкна, че няма опасност да се укрие, за да не изтърпи ефективното наказание. В подкрепа на тази теза посочи и въведеното извънредно положение.

Във видеовръзка от затвора подсъдимият потвърди искането си за по-лека мярка.

Апелативната прокуратура подчерта, че от 27 февруари досега  не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат преразглеждане на задържането под стража. Наложените в страната ограничителни мерки в придвижването не могат да се тълкуват като отпадане на опасността подсъдимият да се укрие.

При произнасянето си Апелативният съд припомни, че делото е приключило с осъдителна присъда по две обвинения, а изтърпяването е при първоначален общ режим. След постановяването на присъдата, съдът е преценил, че е адекватно да го задържи под стража, защото подсидимият може да осуети изтърпяването на наказанието. Аргументът за този извод е, че Димитър не е откриван на адреса си в хода на съдебното производство, не е предоставил друг или телефон за връзка. Той не е намерен и редовно призован нито веднъж на постоянния си адрес. Затова е реална опасността да се укрие и да попречи на изпълнението на наказанието.

Воден от тези мотиви, Апелативният съд счете, че искането за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия за отвличане и изнудване Димитър Д., е неоснователно и го остави без уважение.

Определението не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: