Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд потвърди: 5 години затвор за Айдън, но върна на подсъдимия веществени доказателства
Автор: Екип Varna24.bg 17:24 / 14.03.2022Коментари (0)907
©
Варненският апелативен съд потвърди частично присъда на Окръжен съд – Варна в частта, в която подсъдим за държане на наркотик с цел разпространение, е осъден на 5 години лишаване от свобода и глоба в размер на 20 хиляди лв. Присъдата бе изменена по отношение разпореждането с веществени доказателства. Въззивната инстанция постанови връщане на подсъдимия на 2 мобилни телефона, а трети – на свидетел по делото, съобщиха от пресслужбата на съда.

Айдън М. е изправен на съд за това, че на 13.11.2020 г. в с.Дъбравино е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в големи размери - метамфетамин с тегло 2 733.72гр, на стойност 68 343лв.

Защитата на подсъдимия пледира за намаляване на наказанието, с оглед положителните биографични данни, чистото съдебно минало и липсата на противоправни прояви от страна на Айдън. Представителят на държавното обвинение подкрепи тези съображения, като посочи като справедливо наказание 3 години лишаване от свобода и глоба от 15 хиляди лв. 

Подсъдимият Айдън М. пътувал с автомобил със свой приятел. Недалеч от с.Пристое спрял колата и от близките храсти взел пет пакета с бяло кристално вещество. Край село Дъбравино автомобилът бил спрян за полицейска проверка.

Според Апелативния съд, количеството от 2 733.72гр метамфетамин, високият процент на активния компонент в него и иззетата електронна везна показват, че забранената субстанция е била предназначена за разпространение. Това, както и  прикритостта и преднамерената организация на деянието, говорят за изключително висока степен на обществена опасност на престъплението. От значение е и местонахождението на веществото до попадането му във фактическата власт на подсъдимия. Настоящата инстанция счита, че деянието показва отработен престъпен маниер у подсъдимия, което изключва версията за инцидентност. Съдът взе предвид и нежеланието на Айдън да съдейства за разкриване на дилърската верига - очевидно насочена към по-широк кръг крайни потребители.

Въззивният състав счете за правилно отмерен размера на наказанията лишаване от свобода и глоба. Апелативната инстанция реши обаче, че Окръжният съд незаконосъобразно е постановил унищожаване на  мобилните телефони на подсъдимия и спътника му, тъй като те нямат отношение към деятелността. Затова веществените доказателства трябва да им бъдат върнати.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: