Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд потвърди ареста на обвинен в притежание и разпространение на различни видове наркотици
Автор: Екип Varna24.bg 14:03 / 18.10.2022Коментари (0)876
©
Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна, който е взел постоянна мярка "задържане под стража“ на обвинен в наркопрестъпления, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 13 октомври Христо Х. е разпространил на друг мъж кокаин. След обиск на управлявания от него автомобил и на две жилища, които е ползвал, са били иззети четири вида високорискови наркотици: 376,87 гр марихуана, 47,73 гр метаамфетамин, 115,71 гр екстази и 13.08 кокаин. От доказателствата прокуратурата е стигнала до извод, че веществата са държани с цел разпространение, тъй като са от няколко вида и в значителни количества. Според обвинението, деянието е в условията на продължавано престъпление.

В съдебното заседание представителят на държавното обвинение мотивира необходимостта от най-тежката мярка за неотклонение с доказателствата, сочещи съпричастността на 26-годишния Христо Х. към престъпната деятелност и с опасността да извърши престъпление.

Макар че обвиняемият не оспорва авторството на деянието, адвокатът му посочи доводи за липса на опасност от извършване на престъпление: млад мъж, който е студент в трети курс. Той не би повлиял на свидетели, след като вече е признал вината си. Домашният арест ще му позволи да завърши висшето си образование, обясни защитникът.

Апелативен съд – Варна прецени като правилен извода на първата инстанция за наличието на обосновано предположение за съпричастност към извършените престъпления, наказуеми с лишаване от свобода. Доказателствата подкрепят в достатъчна степен обвинителната теза. Съдебният състав отбеляза, че няма опасност обвиняемият да се укрие, тъй като има постоянен адрес и следва във висше учебно заведение. Законосъобразен и съответен на материалите по делото обаче е изводът, че е реална опасността при по-лека мярка обвиняемият да извърши престъпление. За това говори видът и количеството държани забранени вещества и начинът на разпространението им. Свидетелски показания сочат, че това не е бил еднократен акт. Значителните по вид и количество наркотици показват намерение за разпространение сред широк кръг лица. Това от своя страна рефлектира върху обществената опасност на деянието. Тежестта на престъплението обосновава необходимостта от първоначално задържане под стража, в каквато насока е и практиката на Европейския съд за правата на човека, мотивира се въззивната инстанция. Доводът за завършване на образованието в домашни условия, изложен от защитата, не е относим, защото в момента обучението в университетите се извършва в присъствена, а не в дистанционна форма.

С тези аргументи Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Христо Х., обвинен в държане и разпространение на високорискови наркотици, в условията на продължавано престъпление.

Определението не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: