Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд потвърди ефективната присъда на неправоспособен моторист, причинил смърт в катастрофа
Автор: Пламена Николова 17:14 / 06.06.2022Коментари (0)1038
©
Илюстрация
Варненският апелативен съд потвърди ефективното наказание на мотоциклетист, предизвикал катастрофа със загинал възрастен пешеходец. С присъда на Окръжен съд – Добрич Радослав К. е бил осъден признат за виновен за това, че на 23.06.2018г. в Добрич е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 66-годишен мъж. 23-годишният тогава подсъдим е управлявал превозното средство без необходимата правоспособност. Той избягал от местопроизшествието. Първата инстанция му е наложила наказание "лишаване от свобода“ за 3 години и 4 месеца, след като подсъдимият се е признал за виновен, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Радослав обжалва присъдата пред въззивния съд, като поиска намаляването на наказанието, което да бъде условно. Прокуратурата и частните обвинители помолиха за потвърждаване на съдебния акт.

За да се произнесе, Апелативният съд взе предвид фактите: На 23. юни 2018 г. пресичайки улица на път за работа, пострадалият бил блъснат от мотора. Подсъдимият скрил мотоциклета, хвърлил каската и се слял с хората, събрали се на местопроизшествието. Медицински екип констатирал смъртта на пострадалия. Човек от множеството посочил Радослав К. като причинител на катастрофата. Водачът не е притежавал свидетелство за правоуправление, а превозното средство било на баща му. Установено е, че непосредствено преди удара моторът се е движел с 68,26км/ч. Апелативният съд смята, че при  разрешената за пътния участък скорост от 50км/ч и своевременна реакция на шофьора, възможността за спиране преди мястото на удара е била напълно реална. Именно превишената скорост е причина за произшествието и последвалата смърт. Съдът обърна внимание и на липсата на свидетелство за правоуправление и бягството от местопроизшествието.

Въззивната инстанция отхвърли съпричиняване от страна на пешеходеца. Съдебният състав е категоричен, че смъртта му се дължи единствено на неправомерното поведение на подсъдимия. Навършените 23 години е трябвало да гарантират овладяването на импулсите, способността за обмисляне на последиците от действията и въздържане от постъпки, поставящи в опасност живота и здравето на останалите, се казва в съдебното решение. Според въззивния състав, подсъдимият е "следвало да има доблестта да остане на местопрестъплението и да поеме отговорност за действията си, както и съвест да не променя местопроизшествието и да не укрива улики“. 3 години и 4 месеца лишаване от свобода с оглед актуалността на транспортните престъпления в последните години, масовото незачитане на правилата за движение по пътищата, е единственото наказание, което е в състояние да подейства предупредилно за обществото и да подейства превъзпитателно на дееца.

С тези мотиви Апелативният съд потвърди присъдата на Добричкия окръжен съд. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: