Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд във Варна измени мярката за неотклонение на обвинен в убийство
Автор: Пламена Николова 15:19 / 17.08.2021Коментари (0)1796
©
Варненският апелативен съд замени задържането под стража на обвинен в убийство с домашен арест. Изменението на мярката за неотклонение се налага по социални причини. Производството пред въззивната инстанция бе инициирано с жалба на обвиняемия срещу определение на Варненския окръжен съд, който е оставил без уважение искането му за по-лека мярка, съобщиха от пресслужбата на Апелативния съд.

Красимир П. е обвинен за убийството на свой познат в село Попович на 22 март. Според обвинителния акт, престъплението е извършено с особена жестокост.

Защитата оспори тази правна квалификация, като обясни, че Красимир е бил нападнат от пострадалия, действал е при самозащита и е нанесъл само два удара. За разлика от обвиняемия, починалият мъж бил известен с агресията си.

Красимир П. обясни пред съда, че има три деца, за които се грижи след развода с майка им, а преди инцидента работел в строителната сфера. 

Представителят на Апелативната прокуратура бе категоричен, че не е разколебано обоснованото предположение за съпричастността на обвиняемия. От съдебно-медицинската експертиза по делото става ясно, че убийството е извършено с изключителна жестокост, с нанесени вероятно десетки удари. Още повече, че задържаният и жертвата били в приятелски отношения. Именно предвид проявената жестокост, не е отпаднала опасността обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие.

Въззивният съдебен състав припомни, че в настоящото производство не е компетентен по квалификацията на деянието. Както към момента на първоначалното вземане на мярка за неотклонение, така и сега, има доказателства за съпричастността на Красимир към умишленото умъртвяване на мъжа. Няма спор, че престъплението е тежко, умишлено, а конкретните му характеристики говорят за по-висока обществена опасност. Съдейки по способа на извършване на деянието, рискът осъществяване на престъпление не е отпаднал. Съдът обаче трябва да се съобрази с данните за семейното и социално положение на обвиняемия, включително изложените в днешното съдебно заседание – че като единствен родител той се грижи за трите си малолетни деца. Затова Апелативният съд прецени, че тези важни социални причини обосновават необходимостта от прилагане на втората по тежест мярка за процесуална принуда. Домашният арест на Красимир П. ще бъде контролиран със средство за електронно наблюдение.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: