Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд във Варна оправда подсъдим за опит за убийство
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 09.07.2021Коментари (0)1664
©
Варненският апелативен съд призна подсъдим за невинен по обвинение, че е направил опит умишлено да умъртви друг мъж, като му нанесъл удар с нож, съобщиха от пресслужбата на институцията. Въззивната инстанция отмени присъдата на Варненския окръжен съд, който е признал вината на Димитър Х., присъдил е "лишаване от свобода“ за 5 години и 50 хиляди лева – обезщетение за неимуществени вреди в полза на пострадалото лице. Съдебният състав на Апелативния съд прие, че деянието е извършено в условията на неизбежна отбрана, поради което подсъдимият трябва да бъде оправдан. Отменена бе и мярката му за неотклонение "парична гаранция“.

На 2 октомври 2018 г.  Димитър отишъл в игрална зала, където се намирали пострадалият и други общи познати. Възникнал словесен конфликт и охраната извела участниците навън. Пострадалият ударил подсъдимия, който паднал на земята. След като се свестил, побягнал. Тъй като бил последван от опонента си, го пронизал с джобния си нож в сърдечната област. Полицейски екип задържал дееца, а прободеният мъж бил опериран в болница. 

Делото пред апелативния съд бе образувано след постъпили протест на прокуратурата и жалби на подсъдимия и частния обвинител–граждански ищец.

Настоящата инстанция разпита вещо лице, участвало в изготвянето на съдебно-медицинска експертиза пред първата инстанция, относно механизма на нанасяне на удара. Съдът назначи и допълнителна съдебно-психиатрична експертиза. Вещите лица заявиха, че подсъдимият е действал в състояние на уплаха.

Представителят на Апелативната счита, че първоинстанционният съд е наложил справедливо наказание. Частният обвинител и граждански ищец обаче поиска увеличение на санкцията. Защитата на Димитър Х. изтъкна, че той е станал обект на нападение от страна на пострадалия и затова се е оттеглил от местопроизшествието. Реакцията му показва, че не е имал намерение да атакува.

            Присъдата, с която Апелативен съд – Варна отмени съдебния акт на първата инстанция и оправда Димитър Х. за извършен опит за убийство, може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: