Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд във Варна остави под "домашен арест“ киргизки гражданин, издирван в родината си
Автор: Пламена Николова 18:01 / 10.03.2020Коментари (0)1544
©
Апелативен съд – Варна определи мярка за неотклонение "домашен арест“ за Данияр И., който е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на киргизките власти. В средноазиатската държава срещу него се води производство във връзка с извършена измама. Съдът в гр. Бишкек със своя заповед от декември миналата година е постановил задържането му под стража. Въз основа на този документ лицето е обявено за издирване и впоследствие – установено на територията на България. Очаква се киргизките власти да изпратят официално документи, обосноваващи искането за екстрадиция, съобщават от пресслужбата на съда.   

Въззивната инстанция прецени, че жалбата на 27-годишния чужденец срещу определение на Варненския окръжен съд от 29 февруари за  задържането му под стража е основателна. Апелативният съд не сподели тезата на първата инстанция, че съществува опасност Данияр И. да се отклони,  укрие и осуети бъдещото производство по екстрадиция. Киргизкият гражданин е представил договор за наем, който свидетелства, че разполага с постоянен адрес в Република България. Изложил е и доказателства, че кандидатства за убежище пред Държавната агенция за бежанците и му е издадена регистрационна карта. Втората инстанция намира, че "задържане под стража“ е прекомерно тежка мярка за неотклонение спрямо лице, което е изявило желание да получи статут на бежанец у нас. Затова счита за адекватен домашния арест, който следва да се контролира чрез средство за електронно наблюдение – поставяне на т. нар. "електронна гривна“.

Според защитата на Данияр, семейството му е обект на политическа репресия, тъй като баща му е политик от опозиционната парламентарно представена партия. В съдебното заседание адвокатите представиха постановление за запор и възбрана върху негово движимо и недвижимо имущество. Посочиха липсата на документ, който да показва, че Данияр е обвиняем и привлечен към наказателна отговорност. Обясниха, че е поискал убежище в България преди срещу него да започне наказателно преследване.

Държавното обвинение от своя страна поиска жалбата на киргизкия гражданин да бъде оставена без уважение. Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна, че от значение е естеството на престъплението, за което е разследван чуждият гражданин – квалифицирано от киргизкия закон като измама. Постъпилата документация е издадена от компетентен орган – Интерпол.

Задържаният мъж разказа, че е поискал убежище в България, защото е търсел държава, в която се спазват правата на човека. В родината си смята, че ще бъде преследван, защото е бил заплашван. Той декларира, че няма намерение да се укрива от българското правосъдие или да напуска България.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се отменя определението на Окръжен съд – Варна за задържането под стража на Данияр И., не подлежи на обжалване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: