Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд във Варна остави в сила ареста на двама обвиняеми за държане на голямо количество метаамфетамин
Автор: Пламена Николова 16:45 / 24.11.2020Коментари (0)1602
©
Апелативният съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража“, взета от Окръжния съд във Варна спрямо двама мъже, обвинени, че в съучастие са държали с цел разпространение наркотични вещества в големи размери, съобщават от пресслужбата на съда.

Те били привлечени към наказателна отговорност на 14 ноември, когато в автомобил, с който пътували за с. Дъбравино, били открити пакети с бяло кристално вещество. Установено е, че това са над 2,7 кг метаамфетамин.

Айдън М. и Ахмед Я. обжалваха наложения им арест пред Варненския апелативен съд.

Според адвоката на Айдън, най-тежката мярка за неотклонение е нецелесъобразна, защото той има чисто съдебно минало и няма криминални регистрации. Обвиняемият съдейства на разследването, а обясненията, които е дал, могат да се характеризират като самопризнания.

Прокуратурата обаче счита, че 40-годишният мъж е съпричастен към престъплението. Настоящият му адрес е в Турция, където живее и семейството му и той често пътува дотам. Няма доказателства за трудовата му заетост. Всичко това сочи реална опасност да се укрие.

Събраните доказателства водят съда до извод за наличие на изискваното от закона обосновано подозрение за съпричастността на Айдън към деянието. Като съобрази, че обвиняемият трайно се е установил да живее в Турция, апелативната инстанция прецени, че действително има риск той да се укрие, напускайки страната, както и да извърши престъпление.

В отделно производство, въззивният съд разгледа жалбата и на втория обвиняем – Ахмед Я. Защитникът му посочи, че няма достатъчно данни той е бил съучастник. Домашен арест с електронно наблюдение би гарантирал, че той няма да се укрие или извърши престъпление според защитата.

Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна в тежест на обвиняемия това, че той е привлечен за извършено деяние в условията на опасен рецидив. Ахмед е многократно осъждан, включително за притежание на наркотици. Това, според прокурора, показва, че е лице с много висока степен на обществена опасност.

Доказателствата и по отношение на този обвиняем дадоха основание на съда да приеме, че съществува обосновано подозрение за съпричастността му към престъпната дейност. Съдебният състав стигна до извод и за реална опасност Ахмед Я. да наруши закона при по-лека мярка за неотклонение. Едно от основанията е, че при него е налице опасен рецидив. Настоящата инстанция взе предвид данните за съдимост – многократно осъждан, в три от случаите - за притежание на наркотици. Последната присъда за идентично престъпление е изтърпял само месец и половина преди сегашното деяние.

Апелативният съд прие за правилни съображенията, с които Варненският окръжен съд е определил "задържане под стража“ за обвиняемите Айдън и Ахмед и потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата.

Определенията на въззивната инстанция не подлежат на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: