Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд във Варна отхвърли искането за по-лека мярка на белгиец, издирван за трафик на кокаин
Автор: Екип Varna24.bg 14:31 / 26.05.2022Коментари (0)830
©
Апелативен съд – Варна отхвърли жалбата на белгийски гражданин срещу задържането му под стража, постановено от Добричкия окръжен съд. Хуго Н. е бил арестуван в Каварна въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Първоинстанционен съд – Антверпен. 78-годишният мъж е издирван за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици.

Производството в Кралство Белгия е започнало след получена информация за очаквана на пристанището в Антверпен пратка с наркотици от Бразилия. Проверка на внесени полуремаркета установила укрити в тайници над 873 кг кокаин. Част от полуремаркетата били предназначени за исканото от белгийските власти лице.

Според защитата на чуждия гражданин задържането под стража е прекомерно тежка мярка. Мъжът не се е укривал в България, а пребивава в нашата страна  от две години преди началото на издирването му. Собственик е на търговско дружество и имоти в страната, което потвърждава намеренията му да се устрои в България. Адресът, на който живее, е известен на белгийските власти, тъй като те са кореспондирали на него. Освен това, мъжът е в напреднала възраст и е с усложнено здравословно състояние, изтъкна защитата. Домашният арест би обезпечил явяването му в производството по екстрадиция.

Представителят на Апелативната прокуратура се противопостави с довода, че при снемането на самоличността при задържането на Хуго Н., той е дал друго име на улицата на адреса си, на който освен това не пребивава. Посочил е и че е бил осъждан, което също показва, че има опасност да се укрие. Според обвинението, напредналата възраст вероятно не му е попречила да извърши престъпленията, за които е издирван. А заболяванията му са хронични и са съвместими с условията в ареста.

Варненският апелативен съд съобрази, че Хуго Н. не пребивава на нито от един от трите познати на властите в България и Белгия адреси. Цитираното търговско дружество е посочено в Европейската заповед за арест като компанията, съпричастна с престъпната дейност на организацията, в чието членство мъжът е обвинен. По отношение на здравето на чуждия гражданин, съдът не установи състояние, налагащо интензивни медицински грижи. Още повече, че при задържането си той изрично е отказал преглед от лекар.

С тези аргументи Апелативен съд – Варна констатира, че определената от Добричкия окръжен съд мярка за неотклонение спрямо Хуго Н. е подходяща и законосъобразна. Задържането под стража би попречило на неправомерно поведение и евентуални действия по укриване от наказателно преследване. 

Определението на настоящата инстанция не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: