Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд във Варна потвърди екстрадицията на литовеца Дактарас
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 06.10.2009Коментари (0)983
© Impact Press Group
Апелативният съд във Варна потвърди екстрадицията на Хенрикас Дактарас, допусната от Варненския окръжен съд. Литовецът е искан от властите в родината си, за да бъде разследван и съден за тежки умишлени престъпления - убийства, изнудвания, грабежи и участие във въоръжена престъпна група.

Пресслужбата на съда припомня, че на 11 септември тази година Окръжният съд във Варна допусна предаването на Дактарас на компетентните литовски власти. 51 годишният чужденец бе задържан на 8 септември под стража на основание ЕЗА, издадена от Генералната прокуратура на Република Литва, въз основа на определение на Първи окръжен съд на Вилнюс. Престъпленията, за които Литва издирва Дактарас са извършени в периода 1993 - 1994 година. Литовецът е заподозрян, че е ръководил въоръжена престъпна група "Дактарай", действала както на територията на родния му град Каунас, така и в други европейски държави. Дактарас ще бъде разследван и съден за 13 престъпления - убийства, покушения, заграбване на имущество, грабежи, кражби на оръжие, изнудване, извършени в съучастие с множество други лица чрез насилие, мъчения и с особена жестокост.

Апелативната инстанция коментира възраженията на защитата, според която престъпленията, за които се търси литовеца са с минала давност. В решението е записано, че „действително за евентуално извършените от Дактарас деяния през периода 1993 - 1994 г е образувано наказателно производство едва през 2005 година, а коментираната ЕЗА е издадена след още четири години". Според въззивната инстанция това са въпроси, които не подлежат на контрол и преценка от българските съдилища в производството по ЗЕЕЗА. Тези деяния - /петте случая на убийство и опит за убийство, извършени през периода август 1993 - декември 1993 г / и останалите престъпления са станали до ноември 1994 г . Практически не би било възможно дори по отношение на последните от тях да бъде постановена влязла в сила осъдителна присъда в рамките на 15 годишния срок от извършването им, освен ако давността е прекъсната, за което липсва информация. Апелативният съд не споделя и възраженията, че Вилнюс не е предоставил гаранции за справедлив процес, че присъдата може да бъде обжалвана, а деянието може да бъде амнистирано. Първоинстанционният съд е преценил всички предоставени гаранции като достатъчни за предаването на Дактарас и този извод е правилен, е заключението на Варненския апелативен съд.

Решението на въззивната апелативна инстанция, с което е потвърдена екстрадицията на Хенрикас Дактарас, допусната от Окръжен съд Варна е окончателно.




Още по темата: общо новини по темата: 10
18.03.2010 »
11.11.2009 »
09.10.2009 »
24.09.2009 »
16.09.2009 »
16.09.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: