Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативният съд във Варна потвърди присъда за убийство и притежание на незаконно оръжие
Автор: Пламена Николова 13:14 / 13.01.2021Коментари (0)1520
©
Апелативен съд – Варна потвърди присъда на подсъдим за убийство, извършено с незаконно притежавано огнестрелно оръжие. Исмаил А. трябва да изтърпи наказание 7 години лишаване от свобода и да изплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди на синовете на жертвата – граждански ищци и частни обвинители в процеса, съобщиха от пресслужбата на съда.

Втората инстанция трябваше да провери присъда на Добричкия окръжен съд, с която е призната вината на Исмаил К. за това, че на  13.11.2017г. в с.Смолница умишлено умъртвил Марин Я. Престъплението било извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с тежка обида и с насилие. Доказано е било и второто обвинение – че без да има нужното разрешение, между 2006г. и 2017г. подсъдимият е притежавал огнестрелно оръжие – въздушна пушка, преработена за стрелба с бойни патрони и 34 патрона.

След цялостна проверка на присъдата и преценка на доводите на страните по делото, апелативната инстанция потвърди фактите. Подсъдимият и жертвата били на почерпка у свой съсед. След употреба на алкохол възникнал спор между двамата, те си разменили обиди, след което и удари. Подсъдимият напуснал къщата на домакините, отправяйки закани. Прибрал се вкъщи и взел пушката. Върнал се в дома на съседите и стрелял срещу Марин Я. Исмаил се прибрал и скрил оръжието. 73-годишният мъж бързо издъхнал от травмата в гръдния кош.

Исмаил А. е признал вината си. Той обаче приема наказанието за несправедливо и обжалва присъдата пред Варненския апелативен съд. Недоволни са останали и частните обвинители и граждански ищци, които искат връщане на делото за ново разглеждане.

За така повдигнато обвинение – убийство в състояние на силно раздразнение – законът предвижда между 1 и 8 години лишаване от свобода.

Настоящата инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза за изясняване на актуалното здравословно състояние на подсъдимия. От заключенията й и изслушването на вещите лица в съдебно заседание стана ясно, че заболяванията му могат да се лекуват в местата за лишаване от свобода.

С решението си Апелативният съд прие изводите на първата инстанция, че престъплението е извършено умишлено. Стореното е с висока степен на обществена опасност, тъй като е извършено пред очите на още двама души, при това с незаконно притежавани оръжие и боеприпаси. Хладнокръвното напускане на местопроизшествието и укриването на оръжието са отегчаващи обстоятелства. Към тях обаче въззивният съд добави и употребата на алкохол.

Горната инстанция смята, че присъденото наказание ще отнеме възможността на подсъдимия да върши други престъпления, ще му въздейства предупредително и ще го приучи да спазва законите и добрите нрави. В същото време ще даде знак на обществото, че посегателствата срещу личността ще бъдат строго санкционирани.

Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: