Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арест за немския гражданин, обвиняем за убийството в к.к. Златни пясъци
Автор: Екип Varna24.bg 12:00 / 13.08.2021Коментари (0)2138
© БЛИЦ
Окръжен съд – Варна определи най- тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на 25-годишния германски гражданин Максимилиан Ш, съобщиха от пресслужбата на институцията. Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка, тъй като направения тест за Ковид- 19 на обвиняемия е дал положителен резултат.

Максимилиан Ш. е привлечен в качеството на обвиняем за убийство на свой сънародник в курорта Златни пясъци. Престъплението е извършено на 10 август 2021г., на паркинг в близост до хотелски комплекс. Според събраните данни убитият 31-годишен мъж е турист. Смъртта му е настъпила след нанесен побой, като престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

От държавното обвинение представиха пред съда справка за съдимост на 25-годишния Максимилиан, предоставена от германските власти. Видно от нея, той има няколко осъждания, като е търпял и наказание "лишаване от свобода“ за извършен палеж. От прокуратурата изтъкнаха, че са налице и данни, че германският гражданин е извършал и други посегателства срещу личността, като преди месец е нанесъл жесток побой на мъж в Германия. Спрямо него са били прилагани и принудителни мерки за лечение на зависимост към алкохол и наркотични вещества.

Защитата на Максимилиан Ш. поиска от съда определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотива, че опасността той да се укрие или да извърши престъпление е хипотетична, а не реална.

Престъплението, за което е обвинен германския гражданин е най- тежкото в Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Според Варненския окръжен съд, макар разследването да е начална фаза, са налични достатъчно доказателства да се направи извод за съпричастност на Максимилиан Ш. към повдигнатото обвинение за убийство. От направената видео-техническата експертиза на записите от близките хотели и анализ на кадрите е видно поведението на обвиняемия и това на жертвата. Съдебният състав прецени, че следва да се цени и мнението на вещото лице, което се отличава с категоричност, че на записите е именно 25-годишния германски гражданин. Освен това, този извод на вещото лице се подкрепя и от иззетите веществени доказателства – дрехи с характерни зацапвания по тях, както и други вещи, ползвани от Максимилиан Ш.  и имащи пряка връзка с престъплението. При извършеното медицинско освидетелстване на германския гражданин са били констатирани и специфични увреждания на крайниците му, които могат да бъдат съотнесени към обвинението и да са причинени от побоя над 31-годишния мъж. Като взе предвид и показанията на всички свидетели до този момент, съдът прецени, че са налице достатъчно доказателства, подкрепящи първата изискуема предпоставка – обосновано подозрение за съпричастност. Варненският окръжен съд счете, че е налице и втората – опасност да извърши престъпление, с оглед свидетелството му за съдимост, от което е видно, че Максимилиан е извършил в Германия престъпления срещу личността, собствеността и транспорта. За реална определи съдебният състав и опасността, лицето да се укрие, тъй като за престъплението в което е обвинен е предвидено наказание от минимум 15 години затвор.

Поради изложените мотиви, Варненският окръжен съд прецени, че към настоящия момент най- адекватната мярка за неотклонение спрямо Максимилиан Ш.   е най- тежката – "задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване, като в този случай производството е насрочено за 17 август в Апелативен съд – Варна



Още по темата: общо новини по темата: 6
12.12.2022 »
15.03.2022 »
10.08.2021 »
10.08.2021 »
10.08.2021 »
10.08.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: