Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арестант от Варна осъди прокуратурата за 8000 лв. заради влошено здраве
Автор: Пламена Николова 11:28 / 28.06.2019Коментари (0)2511
©
Мъж, лежал във варненския арест в продължение на месеци, осъди прокуратурата за претърпени болка и страдание поради влошено здраве, научи Varna24.bg.

Заради остра бъбречна криза мярката за неотклонение на арестанта е била променена от "задържане под стража" в домашен арест. След решение на Варненския окръжен съд той ще получи от прокуратурата обезщетение от 8000 лв.

В предявен иск срещу Прокуратура на РБ мъжът настоява за заплащане на сумата 15 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени болки и страдание в резултат на отказ на институцията да предприеме адекватни мерки за лечението на ищеца по време на мярка за неотклонение "задържане под стража“ за периода от 03.08.2017 г. до подаване на молбата – 01.12.2017 г., ведно със законната лихва от подаване на молбата до окончателното изплащане на сумата. Вредите се изразяват в това, че считано от втората половина на м.август 2017 г. М.Б. изпитва силни болки и страдания, свързани с обостряне на бъбречно заболяване. Тези болки са съпроводени с уриниране на кръв или мътна урина, съпроводени са със затруднения при уринирането. Въпреки това се твърди, че не е било предприето  адекватно лечение в Следствения арест или на друго място, същото се възпрепятства, формално е и не се изпълняват предписанията на съда.

От 03.08.2017 г. арестантът  се е намирал в Следствения арест в гр.Варна с мярка за неотклонение "задържане под стража“ по Досъдебно производство на РПУ Провадия. През втората половина на м.август започнал да прави тежки бъбречни кризи, като първоначално охраната и наблюдаващия прокурор не са вземали мерки за облекчаване на положението му. Подадената от пълномощниците му молба от 13.09.2017 г. била отхвърлена с постановление от 08.09.2017 г. на наблюдаващия прокурор. На задържаното лице не е бил осигурен преглед при лекар – специалист. Била подадена молба до ВОС за изменение на мярката за не отклонение на ищеца. Същата била потвърдена, но съдът е указал на ответника да предприеме мерки за лечение на задържаното лице. Прокуратурата не е предприела адекватни мерки за лечение – обективното състояние на ищеца било установено от специалист от Съдебна медицина чрез измерване на кръвното налягане и "преслушване“. Отново била подадена молба за изменение на МНО, същата била потвърдена, но Апелативен съд Варна в мотивите си е посочил, че М. следва да се лекува като  осигуряването на лечение е от компетентността на Прокуратурата. На 20.10.2017 г. ищецът е  бил настанен в Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода лица – вътрешно отделение, гр.София. На 15.11.2017 г. отново бил върнат в Следствения арест в гр.Варна. Лечението е било неадекватно, ищецът е лекуван "на тъмно“ без да е запознат със съдържанието на "системите“, които са му били включени, на пълномощника му не е осигурен достъп до епикризата. След получаването й и консултации със специалист, ищецът счита, че в нея не е отразено фактическото здравословно състояние на болния. След 15.11.2017 г. състоянието на ищеца отново се влошило и по тази причина на 22.11.2017 г. била подадена молба за изменение на МНО.               

От Прокуратурата съответно възразяват, че описаните от арестанта вреди са пряка и непосредствена последица от действията на Прокуратурата. Постановлението на наблюдаващия прокурор от 08.09.2017 г. с което на задържаното лице – обвиняемият Б. е било отказано провеждане на преглед от лекар-специалист – уролог не е подлагано на инстанционен контрол по реда на НПК, същото не е обжалвано пред прокурор от по-горестоящата Прокуратура. Извършен е преглед от специалист от "Съдебна медицина“ – Варна, изготвена е медицинска експертиза. След като ищецът е останал недоволен от проведеното му лечение в болничното заведение, той  следва да предяви претенциите си към здравните органи, а не към Прокуратурата. 

След подаване на исковата молба, в началото на м.декември с Определение на Апелативен съд - Варна задържаният е освободен от "Следствения арест“ с предписания, че трябва да бъде лекуван адекватно като мярката за неотклонение е  била заменена от "Задържане под стража“ в "Домашен арест“. След това  наблюдаващият прокурор  по собствена инициатива и приемайки, че задържаното лице има нужда от лечение е заменил мярката с по-лека "Гаранция“ за да може ищецът  да се лекува. 

В решението си съдът се произнася, че осъжда Прокуратурата на Република България да заплати на М.Б.Б. сумата  8000 /осем хиляди/ лева, представляваща  обезщетение  за претърпени неимуществени вреди при изпълнение на  мярка за неотклонение "задържане под стража“ в Следствения арест -гр.Варна за периода от 03.08.2017 г. до  20.10.2017 г., изразяващи се в  претърпени болки и страдание в резултат на отказ на ответника да предприеме необходимите мерки за лечението на Б. като му осигури медицински преглед от лекар специалист и лечение  в болнично заведение, ведно със законната лихва от подаване на молбата, като отхвърля иска за горницата над 8000 лева до претендираните 15000 лева като неоснователен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: