Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арх. Бузев: Интернетът във Варна е отличен, нямаме нужда от 5G
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 28.01.2021Коментари (2)3129
©
Категоричната си позиция против инсталирането на 5G антени във Варна заяви в интервю за Дарик радио главният архитект Виктор Бузев. Той уточни, че не е привърженик на конспиративните теории по темата, но би се възпротивил срещу монтирането на устройствата, тъй като "интернетът ни е отличен, нямаме нужда от по-високочестотно лъчение".

По думите на Бузев във Варна към момента няма инсталирани 5G антени. Такъв отговор  главният архитект на Варна е получил на официално свое запитване до доставчиците на интернет.

Има петиция от граждани, които настояват Общинският съвет във Варна да не разреши монтирането на 5G антени. Ако петицията влезе за гласуване в местния парламент, тя би получила личната подкрепа на арх. Бузев, по негови думи.

Бузев подчерта, че промяната в ЗУТ (закон за устройство на територията) миналата година е дала възможност на интернет-доставчиците да монтират антени под предлог, че преустройват старите си съоръжения, без да уведомяват за това властите.

"Няма как да не ни направи впечатление, че в страните, където отдавна има 5G мрежа – Италия и Испания, миналата година смъртността от Ковид беше най-висока. Убеден съм, че 5G срива имунитета на организма."

Сдружение "Таляна" предлага част от парите за саниране на блокове да бъдат пренасочени за сгради с културна ценност

Годината във Варна започна с реставрация на 9 сгради със статут на културна ценност в централната градска част, по които се работи активно. Изработват се  още 15 проекта за реставрация на стари сгради. Това каза още в ефира на Дарик главният архитект Виктор Бузев.

Като изключително добра реставрация той окачестви обновяването на сградата на хотел "Роял".

"И други хора виждат добрите примери и искрицата се запалва", коментира главният архитект на Варна.

Повечето доскоро смятаха да ги превърнат в сгради за обществено ползване. Покрай пандемията обаче офисните площи загубиха търсене, но пък става въпрос за малки магазини, хотели и жилища, отбеляза арх. Бузев.

Все още има сгради паметници на културата във Варна, които се нуждаят от ремонт. В повечето случаи става въпрос за много наследници, които понякога са пръснати по целия свят. Тези неуредици около собствеността спират инвеститорите.

Община Варна обаче не може да се намеси в случая. "Изпълняват вяло и мудно предписанията ни, но в крайна сметка всички те симулират, че ги изпълняват", коментира главният архитект.

До 2 седмици се очаква да приключи изработката на техническото задание за "Дупката". Международният конкурс може да бъде обявен до средата на годината, с одобрението и на гилдията.  Съвсем реалистично е през 2022 г. да започне изграждането, посочи арх. Бузев. Той изрази надежда професионалният вот да се засече с желанието на варненци.  

Към момента няма одобрени проекти за високи сгради в центъра, а само желания. Намеренията на инвеститора за изграждане на 140-метрова сграда на бул."Цар Освободител" не отговарят на градоустройствените параметри, отбеляза арх. Бузев.  

Високите над 100 метра гради имат място във Варна, но най-вече в островната зона, където няма ограничения за височината. Все още има имоти и парцели в града, които са достатъчно отдалечени от други сгради, и там могат да се случат проекти за т.нар. "небостъргачи".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.01.2021 г.
0
 
 
Бузев, като не разбираш, що по дяволите се обаждаш? Не бъди поредният глупак изпаднал в конспиративните теории
Aнонимен
на 28.01.2021 г.
0
 
 
Само не разбрах Бузев в качесвото си на какъв дава коментар за 5G антени. Като архитект или като експерт по телекомунукации !!! И в двете е гола вода
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: