Арх. Бузев: По "Сливница“ е мястото на високите сгради, но не се знае дали ще има 18-етажен хотел

Автор: Пламена Николова
Коментари (10)
09:00 / 23.11.2018
11682
"Замислете се къде във Варна са най-високите сгради? Ами по бул. "Сливница“. Там е хотел "Черно море“, там е сградата на Община Варна. Така че е напълно възможно да има нова висока 18-етажна сграда на паркинга на хотел "Одесос“, нещо, което е заложено още с ПУП от 2007 г. 11 години обаче тази сграда не е построена, значи няма гаранция, че в следващите 11 ще бъде вдигната, въпреки че на заседанието си от 6 ноември Експертният съвет за устройство на територията даде одобрение за ПУП-а".

Така главният архитект на Община Варна Виктор Бузев коментира за Varna24.bg вероятността срещу ФКЦ да изникне нова 60-метрова сграда.

Възложител на проекта е "Варненски бряг". Дружеството е собственик на 3-звездния хотел "Одесос".

"Това, че Експертният съвет е взел някакво решение да одобри ПУП-а от 2007 г. не значи, че ще има нов висок хотел там. Няма инвестиционен проект, който да сме разгледали и в него да пише каква ще е сградата. Ето вече 11 години за това място се коментират всякакви неща. Този ПУП си е в сила и във всеки един момент ако си смени собственика може да се приложи. Това е съгласувано с Института за опазване паметниците на културата и Министерство на културата и е напълно възможно да се случи. Ако трябва да изкажа лично мнение високите сгради в града са все на бул. "Сливница“. Явно там се случва, независимо дали ми харесва или не. Ако това се смята за грешка, предпочитам да се натрупва на едно и също място. Хотел "Одесос“ се предвижда да си остане на същата височина, а новата сграда е на мястото на паркинга до хотела. Условието на "Паметници на културата“ е по "Сливница“ височината да остане както в момента, а това е встрани, но е на един и същ собственик.

Аз обаче категорично съм на мнение, че ако се стигне до изграждането на такава сграда, това трябва да стане след обществено обсъждане и след като професионалната гилдия даде също своето становище. Друг е въпросът, че ставаме смешни в тоя случай да говорим за небостъргачи, това си е просто високо строителство. Спекулира се с думата "небостъргач", а в България такова нещо няма. Най-високата сграда е в Бургас в ж.к. "Меден рудник“, където построиха 32-етажна сграда. Нека обществото да бъде запитано в една анкета какво смята за небостъргач?“, каза арх. Бузев.

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).