Арх. Бузев: Смъртта е част от живота, Крематориум Варна е ценна придобивка за града

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
08:39 / 18.09.2019
4874
Смъртта е част от живота, в този смисъл Крематориум Варна, е ценна придобивка за града, като се има предвид, че е един от най-модерните на Балканите и в Европа. Това сподели за Varna24.bg главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. Ето как коментира той въвеждането в експлоатация на съоръжението:

"Това е едно съоръжение, което е на едно много високо технологично ниво и с много хубав дизайн на проекта на самата сграда, която помещава в себе си тая инсталация.  Категорично смятам, че това беше абсолютно необходимо, тъй като към момента единствено в София има такова съоръжение и смятам, че ще бъде полезно за града. Това ще подпомогне и процесът на търсене на места за нови гробищни паркове. Общият устройствен план е показал такова място в южните територии на града, в местност Кантара, но естествено ще отнеме време, докато това нещо се реализира като проект. 

Смятам, че Крематориум Варна ще посрещне такива нужди, които са належащи. Има религии, които проповядват именно такъв начин на погребване чрез изгаряне и ще можем да отговорим на изискванията на широк кръг от хора. Съжалявам, че за такава услуга говоря, но смъртта е част от живота и е хубаво да могат да бъдат предлагани всички възможности, които хората предпочитат за изпращане на най-близките си в последният им път.

За самото съоръжение смятам, че е на абсолютно правилно място. Крематориум Варна се намира в района на гробищен парк Тополи, така да се каже традиционно място за такива ритуали. Вътре е налице съвременен прочит на пространствата и качество на вложените материали. Инвеститорите от Германия са изключително впечатлени от качеството на работата и от постигнатите резултати. А иначе технологията и самата машина е от последно поколение и смело можем да заявим, че това е най-съвременния и модерен крематориум на Балканите. Лично за мен това е добра придобивка за град Варна. Все пак ние сме регионален център на Североизточния район. Близо сме до големи градове като Констанца и Букурещ. Така че, смятам, че ще можем да покрием голям диапазон от търсене на тази услуга именно във Варна."

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (7):
11.09.2019 Един от най-модерните крематориуми в Европа заработи официално от днес във Варна
05.08.2019 Варна вече има един от най-модерните крематориуми в Европа
11.09.2018 Митрополит Йоан за крематориума край Варна: Това е грях и богохулство
31.05.2018 Варненският митрополит за крематориума: Това е трагично, жалко и ужасно!
29.05.2018 Варненският крематориум ще е с компютърно управление
28.05.2018 Днес започва строителството на крематориум във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).