Арх. Бузев: Територията на парка в "Аспарухово“ има много добър потенциал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:06 / 26.02.2019
6826
Голям интерес проявиха жителите на кв. "Аспарухово“ на общественото обсъждане за Подробния устройствен план на парка в района. Това обяви главният архитект на Варна Виктор Бузев в сутрешния блок на тв "Черно море“.

По думите му територията на парка в "Аспарухово“ има много добър потенциал, тъй като е естественото продължение на залива в южната му част и реално на Морската градина. Инициативи по облагородяването на парка са започнали още през 1997 г. Има изготвен проект през 2003 г., който е съгласуван с всички ведомства и министерства, имащи отношение по въпроса. Проектът днес е представен по абсолютно същия начин, както е предвиден тогава, уточни арх. Бузев. Самият план не е променян, единственото нововъведение е с цел да се регулира процесът с паркирането до плажната ивица, тъй като към момента през лятото има автомобили, които паркират и върху тревните площи, и върху самия пясък.

В алеята до плажа ще бъдат обособени специални места за паркиране. Както частично вече е направено по бул. "Първи май“ и има обособени места за успоредно паркиране. Общо паркоместата около парка стават над 1100, отбеляза Бузев.

Плажната ивица е голяма и с голям потенциал, което е довело до дебати да има ли въобще автомобили в тази зона на парка. По този въпрос архитектът уточни, че достъпът до трафик кулата, изградена преди няколко години, става точно по тази крайбрежна алея, която е със статут на улица по изискването за достъп до кулата. Въз основа на това е взето решението да бъде регламентирано и паркирането по нея.

Според плана пешеходният тротоар с ширина 3 метра ще бъде изграден от страната на пясъка, непосредствено до него ще има велоалея с ширина 2 метра, последвана от 2 платна от по три метра, със зона за перпендикулярно паркиране, след което ще започват зелените площи.

По отношение наличието на ценни растителни видове в района, като блатно кокиче например, арх. Бузев увери, че те няма да бъдат унищожени, а напротив! Ако съществуват и се развиват устойчиво, те ще се използват като атракцион с биологична насоченост.

Архитект Бузев определи като сериозна защита факта, че според ПУП-а територията е парк с публично предназначение. Освен това имотът е публична държавна собственост, което е още една защита, и колкото по-бързо се реализира самият проект за парка – алеи, осветяване, зацветяване, толкова по-бързо ще прекратим всякакви възможности за възстановяване на реституционни претенции, заяви Бузев.

Относно предвидените постройки архитектът отново поясни, че те ще бъдат изградени с цел да спомагат дейността, нуждите и поддръжката на парка. Параметрите на тези съоръжения са нищожни и това няма как да бъдат сгради, категоричен е той.

В заключение той увери, че всички инфраструктурни проекти на територията на кв. "Аспарухово“ ще приключат до края на май.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).