Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арх. Бузев: Територията на парка в "Аспарухово“ има много добър потенциал
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 26.02.2019Коментари (0)6715
© Varna24.bg
Голям интерес проявиха жителите на кв. "Аспарухово“ на общественото обсъждане за Подробния устройствен план на парка в района. Това обяви главният архитект на Варна Виктор Бузев в сутрешния блок на тв "Черно море“.

По думите му територията на парка в "Аспарухово“ има много добър потенциал, тъй като е естественото продължение на залива в южната му част и реално на Морската градина. Инициативи по облагородяването на парка са започнали още през 1997 г. Има изготвен проект през 2003 г., който е съгласуван с всички ведомства и министерства, имащи отношение по въпроса. Проектът днес е представен по абсолютно същия начин, както е предвиден тогава, уточни арх. Бузев. Самият план не е променян, единственото нововъведение е с цел да се регулира процесът с паркирането до плажната ивица, тъй като към момента през лятото има автомобили, които паркират и върху тревните площи, и върху самия пясък.

В алеята до плажа ще бъдат обособени специални места за паркиране. Както частично вече е направено по бул. "Първи май“ и има обособени места за успоредно паркиране. Общо паркоместата около парка стават над 1100, отбеляза Бузев.

Плажната ивица е голяма и с голям потенциал, което е довело до дебати да има ли въобще автомобили в тази зона на парка. По този въпрос архитектът уточни, че достъпът до трафик кулата, изградена преди няколко години, става точно по тази крайбрежна алея, която е със статут на улица по изискването за достъп до кулата. Въз основа на това е взето решението да бъде регламентирано и паркирането по нея.

Според плана пешеходният тротоар с ширина 3 метра ще бъде изграден от страната на пясъка, непосредствено до него ще има велоалея с ширина 2 метра, последвана от 2 платна от по три метра, със зона за перпендикулярно паркиране, след което ще започват зелените площи.

По отношение наличието на ценни растителни видове в района, като блатно кокиче например, арх. Бузев увери, че те няма да бъдат унищожени, а напротив! Ако съществуват и се развиват устойчиво, те ще се използват като атракцион с биологична насоченост.

Архитект Бузев определи като сериозна защита факта, че според ПУП-а територията е парк с публично предназначение. Освен това имотът е публична държавна собственост, което е още една защита, и колкото по-бързо се реализира самият проект за парка – алеи, осветяване, зацветяване, толкова по-бързо ще прекратим всякакви възможности за възстановяване на реституционни претенции, заяви Бузев.

Относно предвидените постройки архитектът отново поясни, че те ще бъдат изградени с цел да спомагат дейността, нуждите и поддръжката на парка. Параметрите на тези съоръжения са нищожни и това няма как да бъдат сгради, категоричен е той.

В заключение той увери, че всички инфраструктурни проекти на територията на кв. "Аспарухово“ ще приключат до края на май.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: