Арх. Бузев: Втори Аспарухов мост би струвал близо 100 млн.евро, не е непосилно за Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (16)
17:01 / 25.06.2018
20077
Втори Аспарухов мост във Варна би струвал около 100 млн.евро. Това не е непосилна сума за Варна, разсрочена във времето. Това заяви по време на дискусия, посветена на тенденциите на пазара за недвижими имоти днес, главният архитект на морската столица Виктор Бузев, предаде репортер на Varna24.bg.

Стана ясно, че италиански специалисти ще участват в предпроектните проучвания за изграждането на мост над Варненското езеро. 

"От година и половина работим с италианския консул и поканихме професор Миранда, специалист по темата с висящите мостове и световен лидер в изпълнението и проектирането на такива съоръжения. Той прави в момента 8 моста в Бразилия. Заедно с него направихме оглед между Звездица и Тополи", каза арх. Бузев.

Според него вторият Аспарухов мост трябва да е алтернатива на АМ "Черно море" и да преведе движението на републиканския път 1-9.

Арх. Бузев обясни, че се очаква АМ Черно море да бъде дадена на концесия и преминаването по нея да стане платено. В тази връзка главният архитект на Варна каза, че гледа с надежда към алтернативното трасе на втори Аспарухов мост.

"Аз съм оптимист за този мост. Произведенията на порф. Миранда са изключително изящни и мога да си помечтая този мост да стане като визитна картичка на Варна."

Стана ясно, че в момента текат предпроектни проучвания и едва след това ще стане ясно колко точно би струвало едно подобно съоръжение.

На този етап се проучва основата, на която съоръжението трябва да стъпи. Проучват се геоложките условия, както и всички други транспортни потоци и трасета, които това съоръжение трябва да пресече.

В това число Варненско-Белославското езеро, жп линията Варна-София, пътят Варна-Девня и връзката с него, връзката с магистралата към Бургас, не на последно място и самолетното движение.

Арх. Бузев обясни още, че проф. Миранда е дал за пример изграждането на подобно съоръжение на друго място, което е струвало около 80 000 000 евро.

"Стотина милиона евро в по-дългосрочен план за община като Варна са абсолютно реалистични", каза днес арх. Виктор Бузев.

Виж коментарите (16)

Още по темата (14):
15.06.2020 Кметът: Изграждането на АМ "Хемус" и АМ "Черно море" ще даде тласък на проекта за втори Аспарухов мост
30.04.2019 Кметът потвърди: Варна ще има втори Аспарухов мост!
25.04.2019 Премиерът не спести коментар и за градежа на втори Аспарухов мост
12.04.2019 Николай Нанков: Раничко е още за втори Аспарухов мост, нека да оправим АМ "Хемус"
26.03.2019 Варненци искат вторият Аспарухов мост да е готов до 2030 г.
07.03.2019 Варна може да има втори Аспарухов мост с пари от еврофондовете
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).