Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Археолози разкриха любопитни подробности за уникалните находки във Варна и областта
Автор: Пламена Николова 13:07 / 14.02.2020Коментари (1)11632
Най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през сезон 2019 г., представиха навръх професионалния си празник археолози он РИМ-Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

"Изминалата година бе изключително успешна за специалистите от Археологическия музей – Варна. В рамките на съвременна Варна се проведоха спасителни разкопки на обекти, които допълниха с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие. Продължиха разкопките на халколитното селище в м. Корията до гр. Суворово. Наши екипи от археолози проведоха проучвания на римския град Марцианопол, късноантичните крепости на нос Св. Атанас в гр. Бяла и до с. Шкорпиловци, ранновизантийския манастир в м. Джанавара, средновековните крепости Кастрици в резиденция Евксиноград и Петрич кале в община Аврен", коментираха от музея. 

Според статистиката през изманалата година 167 хил. души са посетили екпозициите в РИМ-Варна. 

В границите на Археологическия резерват "Одесос-Варна" и в областта са осъществени 26 спасителни археологически проучвания. 

От ръководството на музея благодариха на Община Варна за подкрепата и за разпореждането към всички инвеститори, преди да започнат строителство на каквото и да било, да проведат археологически проучвания на обектите си. 

Д-р Валери Йотов определи като добър шанс за варненската археология находките при ремонта на ул. "Цар Симеон I" във Варна, където бе открит изключително важен за археологията на антична Варна обект. 

Експертът заяви, че проучване на този терен е правен още през 1982 г. от Михаил Лазаров и сподели задоволството си от шанса голяма част от уникалните открития да попаднат в градинка. Именно това дава шанс в района да бъде оформен културно исторически и археологически парк. 

Д-р Александър Минчев разказа за друга уникална находка за Варна - третата открита на територията на града късноантична баня от древния Одесос. Той сподели любопитната подробност, че банята е била изключително добре оборудвана, изцяло изградена от мрамор. Древните римляни са се къпели по интересен начин там, като са редували от студена до много гореща вода и обратно. Банята е била разрушена в средата на VI век от земетресение по времето на император Юстиниан.

Д-р Христо Кузов разказа за изненадите от миналото, спотаени под Шишковата градинка

"При стартиралите ремонти в зоната направихме няколко сондажа там и нищо не открихме, едва при петия, последен "сондаж на отчаянието" стигнахме до тези уникални находки, които ще бъдат експонирани в най-скоро време под стъклен похлупак", обясни д-р Кузов. Той сподели интересни подробности и за откритите в резервата "Марцианополис" в Девня древни златни монети

Д-р Владимир Славчев разказа за ръководените от него разкопки в местност Корията в Суворово, където се проучва древно селище. Според проучванията на територията на селището е имало грънчарска работилница. Намерено е и голямо количество зърно, а археолозите се надяват скоро да открият и голям набор ог готови съдове. 

Сред забележителните проучвания се нарежда и това в селищна могила Комунари. Проучването е започнало след сигнал от местни жители за иманярски набези там. При посещение на археолозите се натъкнали на изкоп, дълбок 13 метра и с размери 6 на 4 метра. 

"Културният пласт е на 5 метра, какво са търсили тези хора в стерилната глина, идея нямам. Хванати са на местопрестъплението и се надявам да се стигне до осъдителни присъди", коментира д-р Славчев. 

Д-р Васил Тенекеджиев разказа за проучвания, правени съвместно с колегата му Александър Минчев. При разкопки в раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна станало ясно, че качеството на живот в този култов комплекс е било много високо. Това бил един от най-цивилизованите обекти, на които археолозите са попадали, сподели д-р Тенекеджиев. 

Той обаче изрази сериозното си притеснение, че обектът е оставен на произвола и вандали рушат уникалните му дадености. По този повод е изпратено искане до Министерство на културата имотът да бъде обособен като отделен от останалите и предоставен за стопанисване на Община Варна, която от своя страна да го предостави на грижите на музея. 

Д-р Мария Манолова допълни колегите си с информация за още два много важни обекта-този в местността Кастрица и крепостта Петрич Кале край Аврен.

Интересни подробности за находките във Варна и областта ще научите от видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.02.2020 г.
+1
 
 
Толкова объркани в (не)знанието си и (не)можещи хорица, но пък толкова удобни и послушни. Радват се на подаянията на силните на деня. За съжаление нУаката ни е в ръцете на такива индивиди.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: