Архитект Калина Митева отново осъди Общината за отказ на информация относно ОУП

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:09 / 23.07.2009
4485
Делата за отказа на Община Варна да предостави на хартиен носител коригирания предварителен проект за Общ устройствен план към дата 31.03.2009г. и издадени заповеди от кмета Кирил Йорданов, на основание чл. 133, ал. 8 от ЗУТ - представляващи планизвадки от ОУП продължават. По делото на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) вече излезе решение, публикувано в сайта на организацията. Припомняме, че преди около месец архитект Калина Павлова - Митева отново осъди общината за отказ до информация относно общия устройствен план.

Отказите на Община Варна да предостави информацията са отменени. Съдът е счел, че исканата информация представлява "обществена" такава по смисъла на чл. 2 от ЗДОИ. Съдът изисква Община Варна да се произнесе при спазване на ЗДОИ и указанията по прилагането му. Община Варна е осъдена да заплати разноски по делото 310 лв.

"Обръщаме внимание, че в резултат на гражданския натиск ОУП вече е публикуван на сайта на Община Варна! Кметът обаче до ден днешен не е предоставил наличните материали на ОУП към дата март месец и допуснати план извадки ако има такива от този вариант ! Тази информация е изключително важна за разкриване на конфликтни сделки и корупция в изготвянето на ОУП", казват от сдружението.

Освен арх. Митева, осъдила общината, достъп до коригирания проект за ОУП са поискали още Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), партия „Зелените" и ГС „Зелена Варна". На всички тях им е бил отказан достъп до тази информация.


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
28.06.2009 Сергей Станишев: Зелените зони на Варна трябва да бъдат защитени
28.06.2009 Обсъдиха новият устройствен план на Варна
09.06.2009 Архитект Павлова, осъдила Община Варна: Администрацията не работи за правата на гражданите
08.06.2009 Архитект Калина Павлова осъди община Варна за отказ на достъп до обществена информация
29.05.2009 Дадоха ход на делото по жалбата на архитект Калина Павлова срещу решение на Община Варна
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).