Архитекти алармират за "замърсяване" лицето на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:23 / 04.02.2015
1044
Варненските архитекти за пореден път подсетиха община Варна, че тя е основната институция, която трябва да се погрижи за спазването на естетическите принципи, а също и на законите и наредбите, които имат за цел опазването на архитектурната среда в града. Повод за това стана обсъждането в общинския съвет на наредба, която ще задължи заведенията по центъра, които имат маси и столчета на открито, да предпазват посетителите си само с бели или най-много светлосиви тенти, сенници и чадъри. По този случай председателят на варненското дружество на Съюза на архитектите (САБ) арх. Димитър Стефанов заяви, че градската среда в централната част на Варна е силно "замърсена".

В случая не става въпрос за преливащи кошчета за отпадъци или захвърлени небрежно фасове и опаковки от вафли, макар че и те не са никак естетични. "Замърсяването" се изразява в поставянето на климатични инсталации и други допълнителни елементи, рекламни надписи и табели, дори и на неподходящи изолации. Те убиват естетиката на старите сгради в центъра.

Ясно е какъв е мотивът на собствениците на тези сгради. Една стара постройка обикновено има много проблеми и гордостта, че тя представлява "характерна черта" от лицето на Варна, рядко компенсира средствата и ядовете по поддръжката й. Повечето собственици виждат шанс да печелят от собствеността си, което ги кара да правят реконструкции, ремонти и промени, които често са за сметка на красотата и естетиката на сградата.

Работата е там обаче, че общината може да се противопостави на тази тенденция, като стриктно прилага правилата, част от които сама е приела, а за други е задължена по закона. Пред комисията по търговия, туризъм и рекламна дейност арх. Стефанов беше категоричен, че общината не упражнява необходимия контрол. Той добави, че варненските архитекти и експертният съвет по естетизация на градската среда са готови да предложат пакет от мерки, които да са ефективни срещу незаконните намеси по важните за цялостния облик на града фасади.

"Основното, което трябва да направи общината, е да упражни контрол върху монтажа - както на реклами, така и на климатици и изолации", обясни арх. Стефанов.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев пък даде да се разбере, че напълно подкрепя тази инициатива, която трябва да намали "визуалния смут" в града, както го нарече той.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна
Десетки ще бъдат без ток днес във Варна и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).