Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Архитекти от Варна анализират как бул. "Васил Левски“ въздейства на свързаността между кварталитe
Автор: Пламена Николова 13:23 / 09.04.2020Коментари (5)7827
Създаване на прототип за иновативен модел на планиране на градска среда е очакваният резултат в новия проект на фондация "Ре-аниматори“ във Варна. Един от етапите в изпълнението е интегриран и в неговото име – T.I.S.I., от Temporary Interventions with Sustainable Impact – временна намеса за устойчиво развитие. В проекта временната намеса (най-често артинсталация, пърформанс или др.) е инструмент, който екипът използва за тестване на градски концепции. Идеята е тя да инициира обществена ангажираност към градското пространство, а също така да демонстрира как то би могло да се използва алтернативно.

Първият етап на проекта е анализиране на проблемите на градската среда от двете страни на бул. "Васил Левски“ след процеса по неговото реконструиране и новоизграждане. В края на април всички изводи от проучването ще бъдат разгледани в дебат, който "Ре-аниматори“ ще организират онлайн и ще обявят във facebook. 

В създаването на прототип за нов модел на градско планиране архитектите Чавдара Николова, Невена Вълчева и Константин Димов имат подкрепата на свои колеги от студио за градски дизайн и планиране в София. Относно предизвикателствата пред публичните пространства и свързаността между отделни райони, поставени с проектирането на новия булевард, анализът отговаря на различни въпроси: представлява ли булевардът бариера между частите на града; как се отнася цялостната му визия спрямо прилежащите публични пространства; има ли потенциал локални пространства да се развиват като зони за инициативи на местната общност и др.

T.I.S.I. няма за цел да дава оценка на най-мащабния инфраструктурен проект във Варна за последните 30 години. Екипът навлиза в прилежащите територии, за да изследва как мащабността на бул. "Васил Левски“ се отразява на свързаността на кварталите от двете му страни. Основно се проучва теренът, заключен около пробива на бул. "Васил Левски“ – между булевардите "Цар Освободител“, "Сливница“ и "Владислав Варненчик“. Ползват се нови инструменти на дизайн мисленето, сред тях са т.нар. културни проби и карти на пътуването.

Културната проба отчита притеснения и желания относно функционалността на дадено място, а също и от гледна точка на неговата естетика и функция. В културните проби гражданите могат да създават дневник на своите преживявания, да снимат моменти от ежедневието си, свързани с контекста, удобствата или недостатъците на анализираното пространство.

Картата на пътуването е друга иновация за дизайн на града, описваща емоциите при движение от едно място до друго. Тя е силен инструмент, който позволява на архитекта да визуализира преживяването на потребителите и да открие в него пропуснати възможности за устойчиво планиране.

Какво показва анализът за свързаността от двете страни на булеварда в субективното възприятие на живеещите в района? Накратко изводите са обобщени в няколко ключови аспекта:

1) новоизграденият участък на бул. "Васил Левски“ разрязва градската среда и създава нова реалност за прилежащите квартали; 2) липсва отчитане на човешкия мащаб на много нива; 3) зелени територии в границите на деретата могат да бъдат облагородени и така да осигурят и паркова среда за рекреация, и по-добра свързаност между кварталите; 4) компрометирани пешеходни настилки; 5) липса на открити пространства за социален живот и общуване; 6) липсата на паркови пространства във вътрешността на прилежащите квартали води до използване на изградената пешеходна и велосипедна инфраструктура към булеварда като основно място и за разходка.

Активният аспект на проекта, записан в името му и интерпретиран като "Ти си“ или "Твой ред е“, е послание във всички дейности на "Ре-аниматори“. Във всеки проект на фондацията посланието е, че всяко действие или бездействие на участниците в градското планиране се материализира в качеството на публичните пространства. Затова е важно градската среда да бъде споделена отговорност.



Още по темата: общо новини по темата: 179
12.01.2021 »
07.10.2020 »
29.09.2020 »
27.08.2020 »
30.05.2020 »
26.05.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.04.2020 г.
0
 
 
Преди да се направи булеварда какво беше? Едно неугледно дере пълно с боклуци.
Aнонимен
на 10.04.2020 г.
0
 
 
Къде видяхте магистрала не хора? Аз не разбирам много но ако беше магистрала ограничението не мисля че трябва да е 50км/ч Ко ще кажете А? А моето мнение за булеварда е че е супер върши страхотна работа само дето ограничението трябва да е 80км и задължителна минимална скорост 60км това е моето мнение ама вие сте компетентни хора по ги разбирате нещата вие кажете
Aнонимен
на 09.04.2020 г.
0
 
 
То пък една мАГИСТРАЛА. ХАХАХА!!!!
Aнонимен
на 09.04.2020 г.
0
 
 
Оле Божеее,построиха магистрала насред града и сега ще анализират..... Ццц
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: