Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Архитекти от Варна организират дебат за градското пространство
Автор: Пламена Николова 11:06 / 04.05.2020Коментари (0)1695
©
Фондация "Ре-аниматори“ организира публичен онлайн дебат за градските пространства на Варна. Събитието ще бъде в платформата zoom и всеки, който желае, може да се включи с достъп от тук: https://us02web.zoom.us/j/89307384984?pwd=cHZ4dG5sYlJvb3RURldNQUFzajd2dz09 с парола TISI. 

По време на уебинара архитектите от "Ре-аниматори“ ще представят основни изводи от анализ на градската среда, заключена между булевардите "Цар Освободител“, "Сливница“ и "Владислав Варненчик“.

 "Изследвахме даденостите на т.нар. район "Конфу“ и възможните промени в пространството, убедени, че позицията на гражданите е също толкова важна колкото експертното мнение на урбанисти и архитекти“, споделя арх. Чавдара Николова. Тя е ръководител на проекта T.I.S.I., в който архитектурна група "Ре-аниматори“ и студиото за градски дизайн Place.make създават прототип на иновативен модел за планиране на градска среда.  В него широкото обществено обсъждане на проблемите в градското пространство от всички заинтересовани страни – администрация, професионалисти, граждани, неправителствен сектор – е необходимо, за да се намери истинският профил на средата, качествена и жизнена за всички. 

Екипът на T.I.S.I. има желание да предизвика обществена ангажираност в процеса по проектиране и планиране на градските пространства. Затова създава и анкета за нагласите на жителите на "Конфу“. Тя може да бъде попълнена на:    https://docs.google.com/forms/d/1VgrWphgFXtoNbPPBeMs8ZEltC9Ny-BkPv4byQgTwfsM/viewform?edit_requested=true

Изследването се интересува и от възприятията за градската среда сред възпитаниците на учебните заведения в района на кв. "Конфу“. Въпросите са обединени в анкета, достъпна на https://docs.google.com/forms/d/1Hkje691jeNFZ7oXcoR03e7bqHl5yUaKZjRFVQuwFqkI/viewform?edit_requested=true

Във фокуса на проучването е поставена свързаността във всичките й аспекти: между кварталите, между различните заинтересовани страни, между жителите, между отделните проекти. Обърнато е внимание на преживяванията на пешеходци и велосипедисти, на състоянието на зелените площи и междублоковите пространства.

За участие в дебата, организиран от "Ре-аниматори“,  са поканени представители на администрацията, гражданските организации и на професионалната общност.

Поканата за участие е и за всеки, който има отношение към позитивната промяна на градското пространство. Предварителни въпроси екипът на проекта очаква на reanimatorite@gmail.com.

Акцентите, които T.I.S.I. поставя за градското пространство, можете да следите във фейсбук: https://www.facebook.com/ItIsYourTurnTISI, както и в профила на събитието: https://www.facebook.com/events/353067232316464/

Изпълнението на T.I.S.I./Temporary Interventions with Sustainable Impact е финансирано от DESIGNSCAPES "Изграждане на капацитет за дизайн базирани иновации в градска среда“ (H2020-SC6-CO-CREATION-2016-3 / № на проект:763784), финансиран по рамкова програма "Хоризонт 2020“ на Европейския съюз.

Новата концепция, в която урбанистичните практики оставят все повече място на дизайн мисленето, в центъра на което е човекът с неговите емоции и преживяване в заобикалящата го среда, обединява архитектите Чавдара Николова, Невена Вълчева и Константин Димов във фондация "Ре-аниматори“. Тримата са убедени, че общественият диалог и споделената отговорност за средата създават устойчиви модели за дизайн на града и поставят това послание в основата на няколко успешни проекта. През 2017-та година те реанимират площада. "Реанимирай площада“  адаптира съществуваща среда в алтернативна открита сцена, която варненци припознават като място за творчески срещи и артистични събития – сцена "Кофража“. "Хвани се в Таляна“ е архитектурен пленер, в който архитекти от България и Румъния създават четири градски стратегии за част от историческия център на Варна. Чавдара и Невена участват и в City Walk за разработване на стратегия за развитие на публичните пространства, подкрепа на пешеходството, устойчиви форми на мобилност и ограничаване на автомобилния трафик.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1615) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: