Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Ларго представя Драго Дочев с изложбата "Шкафът на имагинерното"
Автор: Пламена Николова 12:34 / 08.09.2022Коментари (0)1137
©
На 9-ти септември 2022 година в Зала 2 на Арт Галерия Ларго ще се открие изложбата на варненския художник Драго Дочев "Шкафът на имагинерното“/“The Imaginerium Cabinet"/. Авторът се представя с живопис, скулптура, принтове и серия от дигитални творби, които са качени на блокчейн и се презентират като NFT. Изложбата е първата от цикъла изложби "Нови хоризонти“ на галерия Ларго, в който ще представим млади творци до 35 години, в началото на артистичния им път и ще им дадем поле за изява и творческа реализация. Тези изложби се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура. 

Цялата серия творби е създадена като част от цикъл, за който авторът споделя: "През 2022 започнах цикълa The Imaginarium Cabinet (Шкафът на Имагинерното). Той е резултат от целия ми път на визуален артист. Състои се от експериментални дигитално изкуство, живопис и скулптура, които взаимно се допълват. Изложбата показва няколко посоки. Първата е моя опит да изляза от двуизмерността на картинното пространство, експериментирайки с неконвенционални материали като полиуретанова пяна и епоксидна смола, придавайки неестествена за кавалетната живопис пластичност. По този начин се опитвам да преодолея бариерата между живопис и скулптурен барелеф. Втората е моето изследване на карикатурността и гротеската на анимираните същества, вдъхновени от готическите гаргойли, поставяни като водоливници по сградите. Третата посока е изразена в "Битката между Реалността и Въображението". Едноименната творба представя хората, лишени от въображение. Те са управлявани от комични герои богове. Тяхната карикатурност се изразява в невидимостта. За лишените от въображение, то (въображението) е "невидимо". Те са осъдени да преживяват неговата липса и все пак то съществува паралелно.“

В изложбата на Драго Дочев основно място заемат дигиталните му творби, които ще бъдат презентирани в галерията чрез мултимедийна прожекция. Живописта, дигиталните принтове и скулптурата, които зрителите ще видят, са създадени, за да материализират с класическите средства идеите на автора, разработени за виртуалното пространство. Всички дигитални творби на Дочев в изложбата са качени като NFT на различни платформи. 

Какво се крие зад толкова дискутираното в последните 2 години NFT? Терминът е английски: non-fungible token и означава незаменяем токен. Това е дигитален запис, съществуващ в даден блокчейн (дигиталната база данни) и представляващ договор, сертификат или доказателство за собственост. На практика всеки NFT  е уникален, неповторим и по тази причина невъзможен за еквивалентна замяна с друг NFT. Зад всяко NFT могат да стоят различни, по преценка на собственика или създателя си, ценни/безценни реални или виртуални вещи. NFT могат да бъдат снимки, видеоклипове, но и статуси или постове на известни личности в Туитър или Инстаграм, скинове на видеоигри, виртуални имоти, колекционерски артикули и какво ли не. В света на изкуството NFT-тата навлязоха с летящ старт и на практика те помогнаха дигиталните творби на изкуството да се трансформират в единствени по рода си, проверими активи, които могат да се търгуват в блокчейн системата, да се купуват и продават чрез криптовалута. 

Аукционни къщи като Кристис и Сотбис, големи колекционери на изкуство, сериозни изложения на съвременно изкуство като Арт Базел, куратори и галеристи обърнаха поглед към този развиващ се пазар на дигитални произведения на изкуството. В резултат на това развитие артистите имат увеличен шанс за презентиране, попадане в погледа на куратори и колекционери, достигане до по-широка аудитория от зрители и ценители. 

В изложбата си в Арт Галерия Ларго Драго Дочев показва видео и творби, които са инспирирани от неговите интереси към творчеството на холандските и немските художници, творили през ранното средновековие. Техният стремеж да изпълват максимално картинното пространство с фигури и обекти се обяснява с техния "страх от празнотата“, от латински "Horror Vacui“. Дочев споделя "Естетически картинното пространство е изпълнено от фигурална амалгама и е повлияно от идеята на Аристотел, че природата се отвращава от празно пространство“. В същия момент варненецът като съвременен артист не може да избяга от влиянието на средата и творбите му – видеа и принтове, се оказват населени с комиксови герои, анимирани персонажи с крещящ колорит, преескпонирани до гротескна крайност. За тези крайни художествени похвати Драго споделя: "Огромна част от вдъхновението да създам тази поредица от дигитални клипове е философския анализ на Бодрияр за места като Дисниленд: "Въображаемото на Дисниленд не е нито истинно, нито лъжливо, то е една машина за възпиране, която има за цел да възстанови фикцията за реалното откъм обратната му страна. Което определя дебилността на това въображаемо, неговата инфантилна уродливост. Светът на Дисниленд претендира, че е детински, за да утвърди убеждението, че възрастните живеят в един друг свят - този на "реалното" и да скрие, че действителната инфантилност е навсякъде и е присъща на самите възрастни, които идват тук, за да си играят на деца и да се заблуждават относно реалната си инфантилност."  

Ако искате да потънете в свят като от историята на Алиса или на Нео от Матрицата, ако искате да разберете какво е това NFT, елате да се насладите на тази изключителна, различна и провокативна изложба.  Очакваме ви на откриването с участието на автора на 09 септември 2022 от 18:30 часа в Зала 2 на Арт Галерия Ларго във Варна, ул. "Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 23 септември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програми "Едногодишен грант“ и "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: