Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Ларго представя "Ситуации и клишета", изложба – живопис на Светослава Георгиева
Автор: Екип Varna24.bg 12:34 / 31.01.2022Коментари (0)1394
Арт Галерия Ларго кани почитателите на изкуството на 2 февруари 2022 година от 18:00 часа на откриването на самостоятелна изложба на Светослава Георгиева. Това е първата самостоятелна изява на варненската художничка в "Ларго". Творбите са подготвяни специално за пространството на "Ларго", а експозицията носи името "Ситуации и клишета".

За проекта Светослава разказва:

"Често ситуациите, в които попадаме са клишета, както и клишетата са ситуации. В преносен смисъл, в който по-често се среща думата, клишето е идея, фраза или израз, която, тъй като е била широко използвана или повтаряна, е загубила своята сила или новост и се е превърнала в тема или нещо обичайно. Думата може да се отнася и за различни стереотипни ситуации, персонажи и цели сюжети, чиято честа употреба е лишила от оригиналност. В изкуството най-разпространените клишета се отнасят до любовни въпроси, а това са нашите ежедневни ситуации.

Трудно се борави с тема, занимавала артисти векове наред. Още по-трудно е, когато като автор вървиш в артистичната си практика в една определена и съвсем различна посока. Тази изложба е направена специално за Арт Галерия Ларго и е мой личен смел експеримент като концептуален живописен опит да покажа как виждам съвременната женска идентичност и клишетата за сексуалността, брака, отношенията, ситуациите, които са общовалидни и човешки, през един ироничен и същевременно двусмислен ракурс. Разказването на истории е много важно, ми каза някой, и когато се замислих как това може да стане, как да изглежда, се сблъсках с визуални и всякакви клишета, със собственото си мерило за така наречения “добър вкус". Осъзнах, че за последните сто години натрупването на стереотипи е феноменално във всички аспекти."

"Изкуството е било винаги отражение на живота на човека в определен времеви отрязък, действията му, предметността, нагласите, идеите и чувствеността му. Когато се запитах как може да покажа визуално съвременния индивид, се сблъсках с моите собствени стереотипи за модерност, за образност. И се заиграх с идеята за връзката между ситуациите и клишетата и това колко тази връзка е забавно-иронична. Като артист ме вълнува абстрактното, визуалните въпроси които си поставям са свързани с материалността на живописта, с преминаването през контрастите и с отвореното свободно пространство за зрителя и неговата интерпретация. Малко Дада, малко абстрактно, малко постмодерно, малко поп-арт, комбинирани техники между релефи, енкаустика, колаж, шеллак, пълна еклектика, да кажем метамодернизъм, заради все още неясното бъдеще на понятието. Както и да се определи, в основата е експеримента. "

Повече за Светослава:

Светослава Георгиева е завършва НБУ- София през 1997 година със специалност Бизнес администрация и английски език. След това получава бакалавърска степен от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“ през 2018 година със специалност "Реставрация и консервация“, а през 2021 година получава магистърска степен "Артистична практика- Живопис“ от Училище по изкуства в Глазгоу- Шотландия. Светослава има множество участия в сборни изложби у нас и в чужбина, някои от които: "Есенен салон“-Изложбени зали "Рафаел Михайлов“, Велико Търново (2015), "Gift of love"- национална изложба в НДК, София (2016), Международна изложбана UNESCO, AIAPI Italy, Тренто, Италия (2016, 2017, 2018), “Salt Space"- Арт фестивал в Глазгоу, Шотландия (2020), "Viva la vida"- сборна изложба в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020) и др. Има три самостоятелни изложби: съвместна с Десислава Панева в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“, Велико Търново (2016), "Invisible Humans" в Галерия Лабиринт, Пловдив (2018) и "Северни брегове“ в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020). Носител е на няколко престижни награди: Втора награда за живопис на Национална студентска изложба, Югозападен университет, Благоевград (2017), John Moore Prize- сборна изложба, Ливърпул, Великобритания (2020), John Byrne Award- Единбург, Шотландия (2020). Живее и работи във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: