Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия “Ларго" представя изложбата "Фрагменти от Рая“
Автор: Пламена Николова 16:46 / 04.11.2019Коментари (0)1810
©
В сряда, 06 ноември 2019 г., от 18.30 часа Арт Галерия “Ларго" ще представи Цветан Лазаров с изложба – живопис, озаглавена "Фрагменти от Рая“. Това е четвъртата самостоятелна изява на софийския художник във варненската галерия. Авторът е един от наградените с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго“. В настоящата изложба публиката ще види само живопис на иначе добре познатия и с каменните и бронзовите си пластики автор.

Настоящата експозиция е като разказ с продължение. Буквално преди седмица приключи изложбата на Цветан в София със заглавие "Ребро Адамово“. Част от творбите от нея, заедно с нови, специално рисувани за Варна, оформят новата изложба, чието заглавие е вдъхновено от доразвиване на темите, засегнати в предишната му солова изява – първообраза и продължението, еднаквостта и различието, единението и разделението, фрагментирането и съединяването, безкрайното преливане на световете.

В Битието се казва: "И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот... И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена и я заведе при човека ...и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат двамата една плът.“

Така започва и цикълът картини, които Цветан развива вече в две изложби – творби, посветени на разсъжденията и търсенията на автора по темата за разделянето и сливането. Според художника, за да стигнем до същината на нещата, ние често разделяме, фрагментираме, разпадаме обекта на нашите търсения на съставните му части. Стигайки до същността, до началото на началата, до съвършено малките частици, от които е изграден светът ни, творецът изпада в съзерцание. Но понеже освен творец, той е и човек, човешкият стремеж към градивност и съзидателност надделява. И започва обратния процес – на събиране, подреждане на фрагментираното, на сливане на парчетата в едно цяло, на преливане на една форма в друга. Защото според Цветан, за да стане едно нещо истинско, то първо трябва да се раздели, фрагментира и после да се събере отново. Според него реалният свят пулсира, трепти, непрекъснато разделя нещата на техните половинки, за да може после отново да ги съедини, да намерят те своята нова цялост и съвършенство.

Така Бог създаде човек, а после от него отдели фрагмент-парче-частичка-ребро Адамово. И от това цяло и този фрагмент направи Бог мъжа и жената, за да бъдат две допълващи се половини, две преливащи една в друга части на една и съща плът, на едно цяло. И това цяло е един човек, който е вечен, витален, завършен.

В изложбата "Фрагменти от Рая“ на Цветан Лазаров ще се насладим на философските екзистенциални търсения на твореца в поредица от творби, изпълнени с неземни, безплътни женски образи, с витални, експресивни натюрморти и с насечени, структурирани пейзажи. Очакваме ви на откриването на 06 ноември 2019 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече за изложбата вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.  

Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия "Илия Петров" в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната Художествена Академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност Живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. През 1997 г. след няколко изключително успешни изложби получава постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в Хускварна, Швеция. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава" в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза "Художник на десетилетието 2008-2018" на Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: