Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Ларго представя изложбата на ямболския художник Цветан Казанджиев
Автор: Пламена Николова 08:32 / 09.03.2021Коментари (0)2103
©
От 11 март 2021 година Арт Галерия Ларго ще представи за трети път със самостоятелна изложба ямболския художник Цветан Казанджиев. След изложбите му в "Ларго" през 2016-та и 2018-та година Цветан отново ще покаже своите най-нови творби в любимия си морски град. С Варна го свързват не само многобройните му приятели, но и наградите и топлия прием на публиката, на които той винаги се радва в морската столица.

Настоящата изложба е озаглавена "Съзвездия" не само защото голяма част от творбите са от цикъла "Звезда". Космосът, като неизчерпаем извор на вдъхновение и като символ на безкрайността и вечноста, винаги е бил предизвикателство и обект на интерес за художника. За творбите на Цветан проф. Иван Газдов казва, че са "като прозорци към други светове". Действително, в последните години, художникът дълбае неуморно с мисъл и четка в космическите селения. Темите за необятността на вселената, за недостижимостта на звездите, за въображаемите, далечни светове, са неотклонно в неговото полезрение като артист. Но "Съзвездията" не са само обект на пластически интерес и живописно изобразяване. Във всяка една творба ямболлията търси човешките измерения на космоса. За него космосът е динамичен и променящ се, опияняващ и недостижим физически, но в същото време, философски погледнато, той е предизвикателство към интелекта и поле за изследване на неспокойния човешки дух.

В картините на Цветан, във всяка от които, като правило, преобладава един конкретен цвят, откриваме дълбочина и сгъстяване на емоционалното въздействие  в синьо, топли пулсации на малки като въздишка детайли в жълто, феерична светлина и безтегловност в бяло, възпламенявания и експлозивна сила в червено. Така, тръгвайки от цвета, художникът претворява в картините си чисто човешки състояния на духа – огнено-червена страст, жълто-златно любопитство, тъмно-синя вглъбеност, ефирно-бяла одухотвореност и мечтателност, землисто-кафява устойчивост и сила. Космичните видения на автора са неразривно свързани с пластическите му инвенции. Съзерцавайки своя вътрешен художествен мир, той умело успява да излезе все пак от статичното положение на наблюдател, изследвайки упорито, до болка последователно, промените в състоянието на човешката душа. Защото именно промените – бурни и революционни или бавни и постепенни, но постоянни и неотклонни, са движещата сила както в развитието на човечешката цивилизация, така и на нейната най-силна еманация – човешкия творчески дух.

Заповядайте на откриването на изложбата на Цветан Казанджиев "Съзвездия" в четвъртък, 11 март, от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Експозицията може да бъде видяна до 30.03.2021 година. Повече за изложбата можете да видите в сайта на галерията www.largogallery.com.

Повече за автора:

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция "Графика“, от 1989 г. Има над 150 участия в международни графични форуми и конкурси. Има десетки самостоятелни изложби и колективни участия в галерии в България и в чужбина – Япония, Полша, Франция, Холандия, Чехия, Словения, САЩ, Германия, Австрия, Италия. Носител на множество награди за творбите си, сред които: Награда в Националната изложба "Малки графични форми", София, България (1995), Награда на Международна изложба - конкурс за графика малък формат, Кадакес, Испания (1996), Втора награда, медал и диплом на Международното Биенале на графиката, Оренсе, Испания (1998), Специална награда на Международното Биенале на графиката, Сеул, Корея (2002), Втора награда на Международен конкурс за графика "MAXIMO RAMOS", Ферол, Испания (2005), Награда за графика на Биенале на малките форми, Плевен и Награда за графика на Националното биенале "Приятели на морето", Бургас (2006), Награда за живопис на Международното биенале "Изкуството на миниатюрата“, Русе (2015), Награда в категория "Абстракция" на Международното триенале "Духът на акварела", Варна (2019), Награда в Национална графична изложба "Георги Герасимов", Пазарджик (2019) и др. Негови графики са притежание на Национална галерия София, България; Графичен кабинет, Варна, България; Dalarnas музей, Фалун, Швеция; Арт музей, Лодз, Полша; Арт музей, Ферол, Испания; Арт музей, Оренсе, Испания и на много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др.  Живее и работи в родния си град Ямбол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: