Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Ларго представя изложбата – живопис на Николай Няголов "Споделено"
Автор: Пламена Николова 09:12 / 13.10.2020Коментари (0)2613
На 15 октомври 2020 година в 18.30 часа Арт Галерия Ларго открива за четвърти път със самостоятелна изложба в своите изложбени зали експлозивния и колоритен художник Николай Няголов. Експозицията носи името "Споделено“ и ще ни представи двадесет живописни платна, специално създадени за изложбата в "Ларго“. В тях зрителите ще открият вече добре познатите мотиви на пловдивския автор: ябълката, лодката, чашата вино на морския вечерен прозорец, отраженията на луната във водата и много други.

Както винаги, в картините ще видим една експлозия от цветове, един свободен порив на четката, живи мазки, заредени с настроение, вкус и ухание на лято. Същевременно ще забележим, че, макар и да работи със замах и увереност, Николай е успял да създаде една хармония в платната си чрез изключително майсторското композиране на обектите в картината. Това в комбинация с живите тонове, които той е използвал, дава душа на творбите, история, заряд и… сякаш още малко и ще чуем как се блъскат вълните в червените скали, докато на чаша вино от вечерния прозорец се наслаждаваме на отражението на полегналата луна.

Разглеждайки творбите, те веднага ще ни убедят, че Николай обича лятото, или по- точно: лято на морето. Сякаш душата му завинаги е влюбена в топлите месеци и преживяванията, които ни носят, а ръцете, повлияни от порива на сърцето му, творят! Неуморно пресъздават спомени и мечти- лимани, заляти от огнен оттенък на залез, лодки, които няма да издържат на вълнението и още малко сами ще скочат във водата. В картината "Залез над червената скала“ огнения юнски залез сякаш казва "лека нощ“ на лодката, оставена на брега, изморена и напоена от морската пяна. Сгушена в полите на червената скала, лодката заспива, докато вълните леко я поклащат. И тя се понася в света на сънищата (защото всички ние знаем, че лодките на Николай Няголов сънуват).

В "Пладне на лимана“ сякаш маранята от жегата е прегърнала малката рибарска хижа, а водата изглежда сякаш всеки момент ще кипне. Но в "Звездно- морска вечер“ наситеното ултрамариново синьо и богатото виолетово носят мек летен бриз, който ни разхлажда и като че ли ухае на мартини. Мартинито пък ще вкусим в картината, озаглавена "Лятно“, където в чашата е кацнало едно жълто чадърче, сякаш да предпази потракващите кубчета лед от жаркото слънце.

Изложбата на Николай Няголов ще ни даде възможността още веднъж да  кажем "довиждане“ на лятото и ще ни остави с един топъл привкус на солено море, усещане за парещи лъчи по кожата ни и морски бриз в косите.

Ще ви очакваме на откриването с участието на художника на 15 октомври 2020 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна.

Повече за автора:

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “Керамика", а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий" със специалност “Графика". Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България" през 1993 г., “Балканска среща" в Охрид през 2000 г., “Български художници" на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство" в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Има три самостоятелни изложби в Галерия Ларго: "Морски видения" (2011), "Серендипити" (2016) и "Морски луни" (2018). Живее и работи в Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: