Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Ларго представя живописната изложба "Спасение има" на Николай Ангелов - Гари
Автор: Пламена Николова 09:16 / 01.04.2021Коментари (0)1903
От 1-ви април 2021 г. Арт Галерия Ларго ще представи за шести път със самостоятелна изложба бургаския автор Николай Ангелов – Гари. Изложбата се нарича "Спасение има" и представя живописни платна, рисувани в последната една година.

Картините са своеобразно продължение на цикъл с творби, наречен "Новите хора".  Новите герои на съвремието са нашите деца, младите хора, които живеят тук и сега. Някои от тях са романтични ("Любовен роман"), други са практични и насочени към материалното ("Живот"), трети са обсебени от идологемите на новото време ("На дивана"), четвърти гледат живота "През розови очила". Но каквито и да са тези "нови хора", най-важното е, че те са нашето бъдеще и те са тези, които ще преминат напред и ще преведат човечеството през непознатите ни доскоро предизвикателства на световна пандемия, социална изолация, икономическа несигурност и неувереност в бъдещето. Гари, като човек на изкуството, е оптимист, той се уповава на смелостта на младите, на тяхната упоритост и кураж да посрещнат предизвикателствата лице в лице и посланието в картините му от настоящата изложба е, че "Спасение има".

Още в картината "През розови очила" ще открием типичния образ на съвременния човек – пълен с противоречия, наследник на старото, но и предвестник на новото. Героинята е с корона на главата – ретрограден символ или напомняне за илюзорната мечта на всяко момиче да се превърне в принцеса. Но в същия момент тя гледа с леко насмешлив поглед към нас, зрителите, през розовите си очила - ленънки, символ на освободеност, прямота и лежерния подглед към живота, типичен за младостта. От дясно на героинята си Гари е нарисувал ключ, внушавайки ни, че младото поколение може би държи ключа към нашето спасение, то е поколението, което расте в новите реалности и се приспособява в движение към тях.

В картината "Спасителен кораб" виждаме един голям кораб, построен от едва скрепени парчета ламарина, плаващ напред, към неизвестността. Но на палубата отпред е кацнало едно бяло гълъбче, като от притчата за Ной, което носи маслиновата клонка, символ на съществуващия някъде напред бряг на надеждата за спасение. А къде е спасението, Гари ни подсказва с надписа върху спасителния пояс и този надпис гласи: Любов. Както в цялото творчество на Николай Ангелов, и в картините от настоящата изложба основният лайтмотив е, че любовта е тази, която ще спаси света.

А втория спасителен изход художникът намира в свободата. В едноименната картина героинята е пуснала на свобода гълъба, открай време символ на свободата, а той в отплата освен маслиновата клонка, означаваща близостта на спасителния бряг, ѝ е донесъл упованието в близостта на друго същество, оставайки с нея в лодката на живота.

Бургаският художник винаги е обичал в картините си да влага скрита символика, която зрителите да търсят, разгадават и тълкуват според своите разбирания. Така и в картината "Пълен напред" героинята е "полетяла" напред в автомобил, който прилича на кабина на едновремешен самолет. Не е случайна и пилотската шапка и очила, напомнящи като че ли за една съвременна Амелия Еърхарт, останала в историята с постоянството и безпределната си смелост. А името на автомобила в картината е Exodus, чието библейско значение е Изход, с което Гари сякаш ни напомня, че Изход винаги има, а най-тежките и най-отчайващи периоди в живота на човечеството са последвани от периоди на вяра, помирение и благоденствие.

Така, вървейки от картина на картина, зрителите ще откриват идеите на художника и ще съпреживяват неговите истории. От творбите ние ще почерпим оптимизъм, вяра в добрия изход и упование в нашите сили като човечество да преодолеем сполетялото ни тежко и отчайващо бедствие. Спасение има и то е вътре в нас, в смелостта на сърцето ни и вярата в душата ни и то е около нас, в упованието в семейството и приятелите ни и в надеждата, която никога няма да ни остави.

Заради продължаващата пандемична обстановка изложбата ще бъде открита с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа на 1-ви април при спазване на всички противоепидемични мерки. Експозицията ще бъде подредена и достъпна за разглеждане в галерията във Варна, ул. Хан Крум №8 от 1-ви до 20-ти април 2021, а повече снимки на картини можете да видите в сайта на галерията на www.largogallery.com.

За автора:

Николай Ангелов – Гари е роден на 13 ноември 1978 г. в Карлово. През 2003 г. завършва ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий" със специалност ,,Скулптура", но работи основно в областта на живописта. От 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници и участва активно във всички изложби и събития на групата. Има над 20 самостоятелни изложби във Варна, Бургас, Карлово, Пловдив, Карнобат и София и множество участия в сборни експозиции. Николай Ангелов – Гари има пет самостоятелни изложби в Арт Галерия Ларго – "Приказка" (2012), "Нов ден" (2013), "Любовни пространства" (2014), "Полет над деня" (2015) и "Тържество на радостта" (2018). През 2014 г. Гари печели Наградата на СБХ за млад художник на Националната изложба "Приятели на морето" в Бургас. През март 2015 г. Николай Ангелов – Гари спечели Голямата награда "Златният Езоп" на XXII-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово 2015. Авторът работи и в областта на иконописта и е участвал в изписването на параклис “Св. Пантелеймон" в гр. Карлово (2003), на църквата “Рождество Богородично" в село Братово (2007),  на стенописи в Троянския манастир (2016) и на олтарните икони в храм "Св. Дух" в село Приселци, Варненско. От 2012 г. е член на Българското иконографско сдружение. Носител на приза "Художник на десетилетието 2008 – 2018" на Арт Галерия Ларго. От 2019-та година твори в "Garyeli- арт студио и галерия, Бургас. Живее и работи в Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: