Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Le Papillon открива изложба на Петя Танева
Автор: Пламена Николова 09:44 / 15.03.2021Коментари (0)1157
©
Арт галерия Le Papillon с отново домакин на най-новите творби на художничката с фотографски усет - Петя Танева. Осемнадесет акварела съхранили настроението от хубавото време, когато като че ли, капките вода се изпаряват и се смесват с пигмента, ни пренасят сред утринната "Омара“, за която ни разказва лиричната художничка.

От 18-ти март до 14-ти април 2021-та в пространството на галерията ще ни гостуват творби, следващи трите посоки на последните търсения на Петя Танева. Като съкровени споделени истории са жизнерадостните, дори загадъчни момичешки и мъжки портрети, натюрмортите с фини детайли, изпълнени в разпознаваемата естетика и маниер на художника фотограф и отскорошната й страст - природни пейзажи, съхранили тишината на простора. Във всяка своя картина, следвайки натурела си към лаконичност в живописните си разкази, с майсторски подход на извеждане на акцента, тя е постигнала физическото усещане за материал, температура и реална форма – нещо трудно постижимо, особено със сложната за овладяване акварелна техника.

С искреност и неподправеност Петя ни споделя онези нейни преживени моменти на застинало време някъде, нейде в планината или на полето, зад някой стар прозорец. Там, където носталгията по старинното и топлината на слънцето ни правят невидими участници в калейдоскопа от картини, обединени от усещането за "Омара“. Атмосферата на спокойствие и безвремие в пейзажните си картини, дори уюта скрит под снежната белота на природата, авторката постига с умението да избере точния момент, цвят и гама, с които може да развълнува зрителя.

Петя зарежда творбите си с емоции, силно осезаеми във всеки от портретите, уловили много точно състоянието, дори някак мислите в момента на запечатването им. Умело са предадени не само играта със слънцето и светлината, не просто чертите и формата на лицето, а е разгърната душевността им. Оставаме с усещането за близък и личен контакт, като пейзажа зад тях загатва за още нещо. Загадъчността на образите създава неудържимо любопитство в зрителя за произхода на историята на всеки един от тях. Това любопитството за събитията около предметите, разказани в натюрмортите й, тя създава именно, защото успява да запечата естествените късчета моменти, към който човек обикновено се връща с трепет и вълнение. С не особено сложни композиции, но пък с прецизно внимание към всеки дребен елемент, художничката показва отношението си към акварелната техника. Наблюдателността й за малките детайли, търсеща материалната структура в симбиоза с точните й рисувачески умения, разкриват безспорния талант на художничката да завладява публиката. Погледът на естета в лицето на Петя се е спрял върху предмети от различно време, но всички носещи усещането за уют, нежност и застинало пространство. Всяка творба, включена в изложбата е много лична и е с разпознаваем отпечатък на вълненията на авторката.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 18.03.2021 г /четвъртък/ от 15.18 до 18.18 часа в салона на галерия Папийон, гр.Варна, ул.Драгоман 12, където при всички мерки за сигурност и недопускане на скупчване на хора ще може всеки индивидуално да се потопи във вълнуващия свят на акварелната техника на Петя Танева, а и да обсъди с нея своите усещания!

Изложбата може да бъде разгледана както в изложбения салон на галерията, така и на сайта artpapillon.com от 18-ти март до 14-ти април 2021 г.

Изложбата е част от "Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд "Култура“ към Министерство на Културата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: