Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Le Papillon представя Иван Стратиев с изложба живопис
Автор: Пламена Николова 09:33 / 31.08.2020Коментари (0)1804
©
Арт Галерия Le Papillon представя Иван Стратиев с изложба живопис "Картини с биографии". Тя ще бъде открита в 18 часа на 03.09.2020 и ще продължи до 30.09.2020 г.

 

"Всяка картина има своя биография, независима от автора, който е участвал само в зачеването. Тя може да бъде разказвана дълго и скучно, или кратко, в едно заглавие. Спасението е в съзерцанието. Това е терапия за зрителите. А терапията за художника е създаването на картини", споделя Иван Стратиев. 

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да срещне почитателите на изящното изкуство с най-новите творби от многообразното творчество на талантливия художник Иван Стратиев в пространството на галерията от 3-ти до 30-ти септември 2020 г. на прага на неговия шейсетгодишен юбилей.

Тази колекция от "Картини с биографии" няма претенциите да обхване необхватното - да покаже невероятното жанрово разнообразие, изпълнено в различни техники от маслени бои, акварел, пастел, разнообразни графични техники, на високо ерудирания художник Иван Стратиев. Но тя ще открехне малък прозорец към неговия необятен вътрешен свят, фантазия и дълбока емоционалност. В експозицията присъстват от камерен до голям формат както импресионистични пейзажи, хипер-реалистични натюрморти, истории с реалистичен художествен изказ и елегантен сюрреализъм, така и портрети с прожекции на границата на абстрактното. Реакцията му на всичко красиво и впечатлително, което той е съзрял в шейсетгодишния си житейски път, е резултат от редица асоциативни емоционални връзки, които пресъздава в ателието си и задълбочава проникването в непреходното и вечното чрез завоалираните обекти и сюжетноста в творбите му. Така се раждат картините със собствени биографии, като всяка обогатява своята си история и живот още щом слезе от статива и влезе в галерия, дом, колекция или музей.

Иван Стратиев развива и надгражда своя талант и умения, следвайки любознателността си, интереса си към изследване на природата и нейните елементи в непосредствен досег, но и разгръщайки темите, постиженията и търсенията на редица големи холандски, италиански, испански художници от ХVII и XVIII век. Творбите му, макар да следват жанрово и технически влеченията му към сюрреализма, реализма, хипер-реализма, метафизика, еротика, мистика, суфистика, са силно разпознаваеми за ценители и колекционери с типичният си майсторски поантилизъм и специфичното полагане на маслените бои и щрихите при рисунките. Дали ще рисува прожектирана своя творба върху голо тяло, дали - пейзаж от натура или ще подреди фигуративен пъзел от старинни предмети, които колекционира, изследвайки връзката човек-предмет, или ще вплете в сюрреална история привидно ненужни вече предмети, Стратиев разлага със страст цветовете. Виртуозно борави с различни художнически похвати и създава изображението от ситни живописни маски, създаващи трептяща атмосфера. Често изгражда сложна метафизична символика с дълбок замисъл до осъзнат анахронизъм, но всъщност това е завръщане към класическото изкуство, но през съзнанието на съвременния художник. Според Стратиев, за да си анахронист, трябва да можеш да мислиш самостоятелно, като се базираш на вече утвърдени ценности в европейското изкуство като стилове, техники, технологии и т.н. Възхищавайки се на класическите образци на Европейското наследство от древна Гърция, през Ренесанса до "Модерните времена" от края на XIX и XX век, авторът неотклонно заявява своите предпочитания към творци и шедьоври като присъствие на теми и идеи в своите произведения. Приемайки "анахронистичното", "авангардността" на времето, в което живеем, Иван Стратиев, във всяка своя нова изложба, представя на публиката нещо ново и различно във формална или идейна посока. Познавачите могат да разпознаят в творбите му почерка или образи от творбите на Салвадор Дали, нещо от спецификата на средновековното испанско изкуство, на холандската школа, на Йероним Бош, на Брьогел и др. За Иван Стратиев не са характерни прибързаните реакции на злободневни събития и увлечения по модни способи да се прави впечатление на всяка цена.

Заповядайте на откриването на изложбата на 03 септември 2020 г. в 18.00 часа, когато в пространството на галерията на ул. Драгоман 12, както и на открито и с необходимата дистанция, в компанията на Иван Стратиев, всяка от прекрасните му творби ще разкаже своята биография на зрителите.

Изложбата може да бъде разгледана от 3-ти до 30-ти септември 2020 г. в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. Драгоман № 12, както на сайта на галерията artpapilllon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: