Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Le Papillon реди изложба с илюстрации на Ясен Гюзелев
Автор: Пламена Николова 12:29 / 02.09.2019Коментари (0)3770
©
Арт Галерия Le Papillon представя Жул Верн и А.С. Пушкин през погледа на Ясен Гюзелев в изложба с илюстрация. Тя може да бъде видяна до 30 септември, а откриването е на 5 септември от 17.00 до 20.00 часа на ул.Драгоман 12.

От Арт галерия Le Papillon обещават едно фантастично, изпълнено с приключения "Пътешествие до центъра на Земята“, допълнено от мистичното преживяване на брилянтната повест на А.С.Пушкин "Дама Пика“. От 5-ти до 30-ти септември 2019 г. галерията ще е уютният дом на повече от 40 оригинални репродукции на най-новият прочит на автори от световната класика, които Ясен Гюзелев ни превежда в картини, а те не само илюстрират, а разказват, подсказват, а и доразказват големите произведения.

Динамичната рисунка, особените ракурси,  специфичните за автора перспективи и изпълнените с емоции творби, ни въвличат в новите истории, разказани от фината четка на един от най-изтъкнатите съвременни майстори в жанра, признат по света, издаван и излаган в страни с дълголетни традиции в това изкуство.

В настоящата изложба за първи път пред публика ще бъде показан резултатът от процеса на цялостното илюстриране на книгата "Пътешествие до центъра на Земята“, която е поръчка за испанско издателство. За първи път се представят като оригинални репродукции, в техниката "жикле“ /най-високия дигитален печат, комбинация от дигитален печат и ръчно поставени щрихи от художника/ на илюстрациите от "Дама Пика“, чието издание бе представено тази година.  Ясен Гюзелев е ерудиран художник и великолепен съавтор на всички произведения, които илюстрира, не само защото вниква в дълбочина на произведението, но и придава усещания и представи, неописани в книгите, но създаващи реално възприятие на епохата, ситуацията и емоционалното състояние на персонажите. Той не просто рисува собствената си идея за героите и случките в книгите, но и внимателно изследва всеки детайл - времето, през която се развива действието; градът, с характерната му архитектура за този период; навиците, обичаите, убежденията, с което успява да пресъздаде завършеност, усещане за достоверност и истинност, така че зрителите да попаднат в един съвсем "истински“ свят. Едновременно с това насищане с детайли и информация, умело оставя нещо недоизказано, провокиращо въображението на всеки да вложи личното си отношение според собствения светоглед.  Илюстрациите на Ясен Гюзелев се наблюдават с широко отворени очи, а магията от приказните сюжети прелива от тях. Творби, създадени от една изключително професионална ръка, изградени от невероятни графични щрихи с креативна дълбочина и дълбока чувствителност.

И ако в "Пътешествие до центъра на Земята“ художникът ни въвлича с документална и научна прецизност във фантастичната теория на Жул Верн, то от рисунките по "Дама пика“ чувстваме тревожността на героите и физически усещаме тайната, която мистично прозира в детайлите и лицата на персонажите.

"Пътешествие до центъра на Земята“ излиза през 1864-та, филмирана е 7 пъти и както се оказва – пророческа. И ако до вчера спокойно можехме да сложим книгата в графата "увлекателна фантастика“, днес науката потвърждава с доказателства, че гениалният фантаст май наистина е бил прав. Три независими научни проучвания потвърждават това – под земната кора има по-високи планини от Хималаите и огромен океан.

Легендата за Дама Пика вдъхновява А.С.Пушкин за творба, която на свой ред инспирира композитори и художници. А визуалният превод на Ясен Гюзелев на повестта я развива и допълва повече от колкото читателят/зрителят очаква. Ясен разкрива житейската, хазартна драма и измамно усещане, заложена във всеки от нас, че може да победи и надхитри съдбата, подчертавайки го в зеленикавите оттенъци на рисунките, в тревожността, пропита в линиите на лицата и дрехите. С находчивият елемент от картите във всички илюстрации създава усещането, че хем сме вътре в някакъв измислен свят, хем сме в реалния и не знаем кой всъщност влиза в другия - дали реалният във фантастичния или обратно. Това е общото впечатление от всички творби на майстора на илюстрацията - Ясен Гюзелев.

В артистичните среди Ясен Гюзелев е силно разпознаваем с брилянтна и прецизна техника, нежен колорит, фина и точна рисунка, създадена от върхът на четката, перото или молива. Уменията му  са оценени и търсени от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от спечелването му на редица награди.

Колекцията от 45 оригиналните лимитирани дигитални репродукции на включените в двете книги илюстрации на Ясен Гюзелев ще бъда изложена и свободни за продажба от 5 до 30 септември 2019 г. в залата на ул. Драгоман 12, гр. Варна.

Заповядайте на вернисаж - 05.09.2019 /четвъртък/ от 17:00 ч. до 20.00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon за едно вълнуващо пътешествие до Центъра на света и обратно, за една игра със съдбата, водени от талантливата ръка на Ясен Гюзелев, по време на което можете да се запознаете лично с маестрото!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (411) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (566) 19%
Пълна трагедия (1588) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: