Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Папийон представя изложбата "Красиво оцелели"
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 18.07.2022Коментари (0)713
©
Арт Галерия Папийон с удоволствие представя от 21-ви юли до 10-ти август 2022 г. в съвместна експозиция в пространството на галерията последните творби на две авторки, изразяващи се въздействащо в два различни жанра – живопис и скулптура и ги събира за пръв път в съвместна изложба. Своеобразният калейдоскоп от фигуралните живописни композиции на Ралица Савова и каменните скулптури на Адриана Добрева е обединен от темата "Красиво оцелели" и разказва за личните преживявания, които ни правят по-силни и по-устойчиви, за нещата, които ни променят.

Въпросите, които засягат и двете авторки са общочовешки и ако Ралица ги разказва пъстро, увлекателно приказно, в свои стилизирани образи, то Адриана ги оформя с лаконичният бял цвят на камъка, но и при двете общият елемент е заобленият начин на израз, плавността на линията и закодираните, недиректни послания. На пръв поглед различни в начина на трансформация на преживяното и на състоянията, през които преминава всяка от тях, но откриваме прилика между двете в категоричността в борбата на всяка една не само в изграждането на своите образи, но и в провокацията във всеки зрител да потърси в себе си своята вътрешна сила и желание за свобода. Като една лирично- повествователна, нежна революция на творческия потенциал на емоционалната и креативна природа на всяка от тях вълнува и провокира към мисъл и действие.

Краткото отсъствие на Ралица Савова от живописния израз на платното, преминал междувременно в други средства на израз на артистичната й същност, предизвиква възторжена изненада в почитателите й от смелите, сложно сюжетно поставени картини. Героите й са стилизирани образи, изведени често до силует и знак. Фигурите й са плътно изградени в пастелни, хармонично балансирани цветове и декоративни елементи, в доминиращо меланхолично състояние и същевременно със заявени желания за себе утвърждаване. Приказно разказаните й истории са привидно ясно разбираеми и грабват леко вниманието на зрителя, но с вглеждането откриваме многопластовият символен начин на кодиране на информацията. Всяко едно платно предизвиква интелекта на зрителя да анализира детайлно сюжетната линия и показват дълбочина на мисълта на авторката и сложната й емоционалност. Историите й са лични, но достатъчно общочовешки, за да може всеки да припознае себе си в много от житейските събития, през които преминаваме. Алегоричното представяне на човешки качества в животински образи предизвикват естествената човешка реакция от преценката кои сме ние, искаме ли свободата си и дали я отстояваме, как се борим със страховете си и дали сме ги преодолели. Имената на творбите засилват приказния подход за разказване на важните възгледи и изводи, които предизвикват.

Адриана Добрева е известна както със скулптурната си работа и борбата на крехката й фигура с твърдостта на камъка, но и с дългогодишната си творческа дейност като сценограф на Варненския Куклен Театър. Авторката е отдадена безрезервно към изкуството и с лекота изразява лиричната си природа с дълбаенето, заоблянето и извеждането на образ с минималистичен изказ. С всяка фигура успява да създаде едно ново пространство, изпълнено с тишина и вглъбяване в тайнствената страна на живота. Място, където тя намира покой и сили, за да сътвори едни нейни "Сизифи" - същества с обобщен силует, с тайнствени усмивки, притворени очи, излъчващи вътрешна вглъбеност и наслада. Творбите й "Унес", "Сизиф", "Лунни посланици" ни приканват да почувстваме красивото в света. Комбинирайки различни видове камък в композициите си, както и събирането в едно камък с дърво и метал създават усещане за движение, топлина и светлина. Фината обработка на образите, добавянето на цветни акценти ни водят към едно живописно възприятие на пластиката и създават поетично усещане.

Заповядайте на откриването на изложбата на 21.07.2022 г. /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12 за една емоционална среща с "Красиво оцелелите" авторки и техните герои1 гласи поканата на организаторите.

Експозицията може да бъде видяна от 21-ти юли до 10-ти август 2022 г. както в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, така и онлайн в сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от "Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд "Култура“ към Министерство на Културата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: