Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт галерия Le Papillon представя част от творчеството на изключителната Десислава Минчева
Автор: Екип Varna24.bg 17:05 / 28.10.2022Коментари (0)1082
©
Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи в самостоятелна експозиция част от творчеството на изключителната Десислава Минчева от 1-ви до 23-ти ноември 2022 г. Откриването на изложбата на 1-ви ноември е събитието, с което екипът на галерията е избрал да отбележи своите петнадесет години изложбена дейност, както и Денят на народните будители. Будителската дейност на галерията, като екип, но и на творците, свързани с нея, се изразява в стремежа й да стимулира и да развива сетива за естетически норми в публиката, като представя и разпространява стойностно изкуство. Такава подкрепа ни оказва и Десислава Минчева. Тя има не само достойното присъствие на сцената на визуалното изкуство, но е и професор в Националната Художествена Академия, подпомагащ изграждането на редица български художници.

Експозицията, която авторката подготви за залата на Арт Галерия Le Papillon е селекция творби, създадени през последните месеци, обединени от темата за красотата и жената, като нейна еманация. Темата за човешката фигура, конкретно женската, както и за портрета в частност, е многократно изследвана от художничката. Десислава Минчева подхожда към изборът на своите сюжети с фин усет за красотата в естественото движение и присъствие. Вдъхновяващият я балетен танц и неговите главни героини изпълват и малките, и големите ѝ платна с огромното ѝ възхищение. Великолепните ѝ портрети и изящни фигури на балерини доказват увереността ѝ, че балета ни открива нещо свръх красиво, изпълнено едновременно с нежност и сила. А такава е и самата личност на Десислава Минчева – взискателна към себе си, силна и с религиозно отношение към красотата във всичко. Рисунката й не е идеализирана красота зад реализма, а истинска силна емоция, защото изкуството дава повече от това, което виждаме в живота. Произведенията ѝ провокират съзидателните сили на човешката природа към размисъл, към творчество и вдъхновяват за живот. Застанал пред творбите ѝ човек неусетно се озовава във философски, естетически и морални измерения, където би могъл да потърси отговори за преходното и непреходното, за тленността и вечността, за реалността и идеалите.

"Аз очевидно съм щастлив човек, на когото не му се е налагало да прави големи компромиси. Изисква известна сила на характера и търпение, но е възможно. Тръгнеш ли по пътя на отстъпване от собственото си АЗ, си загубен. Спираш да имаш достойнство. А изкуство, според мен, се прави от достойни хора. Моята теза е, че всеки трябва да прави това, в което истински и дълбоко вярва, без съобразяване с мода и правила. Откриеш ли кой си, заговориш ли на собствен език - имаш шанс. Знам колко още имам да преодолявам и никога няма да се успокоя.

Ще си остана непоправим романтик и идеалист, който вярва, че изкуството трябва да ни отвежда някъде над трагедията и бита, че е нещо сакрално, че съдържа в себе си често безплоден, но постоянен стремеж към съвършенство, че е еманация на съпричастността към другите или поне за малко ни отделя от сивотата на делника. Някои художници рисуват ада в себе си и света, други бягат от него, опитвайки се да запечатат красотата, макар и на един миг, каквито мигновения има достатъчно в живота ни и слава Богу! Аз съм от втория вид.

Човешкото лице е най-голямата загадка на света. А онова под него... Непосилността ни като художници да го сътворим наново е примамващо болезнена. Да навлезеш под видимата повърхност на един човек е пътешествие и в неизвестното, и в безкрая. Илюзията, че познаваш някого или че си уловил чертите му поне... Илюзията, че си способен да "видиш" и да усетиш нечие състояние и накрая само да откриеш част от себе си... Съмнявам се, че ще се откажа да опитвам. Не виждам нищо по-интересно от това.“, споделя свои мисли Десислава Минчева.

Заповядайте на откриване на изложбата на 01.11.2022 /вторник/ от 18.00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon да споделите нашия празник, който е и празник на всички последователи на нашата дейност, автори с които работим и почитатели на стойностно изкуство!

Експозицията може да бъде видяна от 1-ви до 23-ти ноември 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата на Десислава Минчева, както и издаването на каталог с нейните творби, създадени през периода 2016 – 2022, са любезно подкрепени от Фонд "Култура“ на Община Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: