Арт галерия Le Papillon реди изложбата "Огледало" на Атанас Мацурев

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:49 / 11.07.2016
1884
В разгара на летни емоции и многобройни събития в морската столица, арт галерия Le Papillon ще ни срещне отново с великолепен художник, виртуоз в акварелната техника. 

Това е Атанас Мацурев - световно признат майстор на акварела със собствено място в полето на изящните изкуства. В настоящата му самостоятелна изложба са включени последните творби на автора - дванадесет въздействащи акварела. 

Всеки от тях по свой собствен начин разкрива отношението на художника към света и отразява като "огледало" емоциите и преживявания му. 

"Огледало" е темата на изложбата, обединяваща творбите като дух, но като предмет от интериора няма да го срещнем в картините му, а по-скоро ще го усетим като отражение в душите ни. Всяка творба е лична и е емоционален отпечатък на това, което вълнува автора в настоящето, което му влияе, променя, трансформира. 

Следвайки неподражаемата си висока естетика и фината си сетивност, художника пресъздава въздействащите обекти и образи в прекрасни творби - огледало на емоции и душевност. Както винаги прецизно изпълнени с безпогрешна техника, картините на Мацурев са не просто натюрморти или портрети, а малки кътчета от преживявания, копнежи, мечтания.... В действителност ние сме огледало на всичко около нас и често виждаме себе си, съзнавайки това или не, във всичко около нас. 

Акварелът е живописна техника, която е едновременно експресивна и прецизна, изискваща както концентрация, така и свобода на духа и страст. Тя предлага безкрайно поле от възможности за художествено изразяване в техническо, жанрово и стилово отношение, с високи изисквания към художника. И когато тази техника е овладяна до съвършенство, съчетана с безпогрешна интуиция резултата е винаги магичен - картини, които завладяват и въздействат на всички сетива и днес, и утре. 

Творбите в настоящата изложба ни дават възможност да се прокраднем в мислите на художника, за кратко да усетим неговия мироглед, чрез начина по който той е запечатал ценен миг и спомен, светът видян през неговия поглед. Светът е толкова многообразен, колкото човек сам пожелае да го види, защото всичко около нас се отразява като в "Огледало" в собствените ни възприятия и се връща като отражение в самите нас.

Художник с наситена творческа биография, Атанас Мацурев споделя вижданията си за акварелната техника:

"Според мен само акварелът може да предаде душевността на художника с всичките нюанси, всеки оттенък на чувство, тъй като спектърът на изразни средства в акварела е неограничен. Някой беше казал, че акварел, нарисуван по 10 различни начина, винаги изглежда добре. И наистина е така. Акварелът е много особена техника, но ако се овладее до такава степен, че да можеш да изразиш себе си. Нещата, които се постигат, са несравними с всеки друг тип техника."

Без съмнение Атанас Мацурев е един от най-добрите съвременни акварелисти в световен мащаб. Роден е през 1975 г. в Банско, но живее и работи в София. Има над десетки самостоятелни изложби. 

Атанас Мацурев работи изцяло в областта на акварела, като предпочитани теми на творбите му са пейзажи, натюрморт и портрети. Художникът е търсен и уважаван творец не само в България, като картините му се търсят от Москва до Ню Йорк. Носител е на първи награди в международни конкурси за акварел. Талантът му е и една от причините Атанас да бъде поканен да води майсторски класове както в родината си, така и в Русия и Турция.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).