Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт галерия Папийон представя Николай Стоев с изложба живопис
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 10.08.2021Коментари (0)1492
С голямо удоволствие Арт Галерия Le Papillon от 12-ти до 30-ти август ще представи най-новите живописни творби на Николай Стоев, разказващи увлекателни истории от необикновеното ежедневие на чудатите му герои, за които "Пътят към щастието …" е винаги споделен, съобщиха от пресслужбата на галерията. Очакваните с нетърпение самостоятелни изложби на талантливия художник се превръщат в истински празник за почитателите на съвременното българско изкуство и надпревара за колекционерите.

Живописното творчество на Николай Стоев винаги асоциира съзнанието на зрителя с понятието на това толкова важно за съществуването ни чувство "щастие“, към което всички се стремим и без което нищо не е сладко и удовлетворяващо. И ако анализираме какво предизвиква в нас тази интуитивна вътрешна усмивка, провокирана от кипящите му от цвят и живот картини, ще открием отговора в топлината и светлината, дори в студените му цветове. Щастие усещаме и във веселите сюжети, в които са въвлечени понякога отрудените му герои, в облостта и закръглянето на стилизираните лица, фигури и причудливи одежди на винаги заетите му с нещо важно или привидно несъществено участници в историите по пътя им към щастието. Николай Стоев с богата фантазна наративност, с романтичното си отношение към Човека ни разкрива един витален, пищен на колорит паралелен свят, отговарящ на представите ни за Еден, оживен от емоциите и преживяванията на главните му герои, типични негови като че ли приказни персонажи. С изключителен професионализъм, с богата живописност, с деликатен хумор и ненатрапливо изразяване на философско-екзистенциални си разсъждения, художникът ни разказва за Сизифовските усилия на хората, за естествената им потребност от щастие, веселие и радост, за търсенията и най-простичките дори мечти на хората, за противоречивата човешка природа със своя увлекателен, детайлен, повествователен подход.

Стоев е международно признат автор, отличен с множество награди и се радва на многобройни почитатели в България, а и още повече в Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Германия, Италия, Белгия, САЩ, Турция, Русия. Можем да определим стилистиката на творбите му като "магически реализъм“, макар понякога да е причислявана към наивно-примитивистична живопис, но за академичен художник с голяма взискателност, художествени познания и високи майсторски умения, работата му далеч надхвърля тази асоциативност. Всъщност, Николай Стоев представя завидно виртуозна техника и работи с маслото като древен майстор, постигайки удивително кадифена палитра и деликатна велатура. Духът на Брьогел Стари оживява в картините му, докато пред нас се разкриват нежността с привкус на Ориент и богатството на ярките, плътни и искрящи багри. Умело използвайки преходите от цвят в цвят, базирайки се на стари класически похвати на рисуване, фини линии и малки детайли, платната му трептят от живот и внушават на зрителя усещане за дълбочина, триизмерна реалност и материално усещане на обектите.

Чаровните му и невероятни персонажи са едни от основните оръдия, чрез които художникът разкрива дълбоко хуманната си природа, високата си нравственост и непринудено ни внушава разсъжденията си за живота, за човешките стремежи, етичността във взаимоотношенията, за най-важното щастие, това на споделянето, на заедността и сплотеността. Тази тънка нишка се движи незабележимо в привидно битовите ритуали и понякога небивали истории. Заедно сме на празника, на сватбата, когато работим, когато посрещаме новия живот или се радваме на падащата звезда. В творчеството тъгата и страданието на героите му е толкова неосезаема, като че ли са надживели този катарзис и интуитивно мъдро са осъзнали, че емпатията и усещането за човешка топлина неутрализират отрицателните емоции.

Заповядайте на откриване на изложбата на 12.08.2021 /четвъртък/ от 18:00 ч. когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще бъдем подканени да тръгнем по "Пътя на щастието“ с героите от прекрасните картини на Николай Стоев!

Експозицията може да бъде видяна от 12-ти до 30-ти август 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от "Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд "Култура“ към Министерство на Културата и е отразена в каталог, в който са включени, както последните творби на Николай Стоев, така и селекция от творчеството му през годините.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: