Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт изкушенито МУТАНТ превзе банков офис в центъра на Варна
Автор: Пламена Николова 10:33 / 21.07.2018Коментари (0)2614
Десетки почитатели на изкуството, сред които варненци и туристи, се насладиха на  нестандартната поп-ъп изложба, която бе открита снощи в банковия офис на Сосиете Женерал Експресбанк на площад "Независимост“ и може да бъде видяна през уикенда в морската столица, предаде репортер на Varna24.bg.

Експозицията "разбива“ представите за стандартно бизнес и офис пространство. Под надслов "Мутант – втора природа за материал, форма, тема“ изложбата трансформира един обикновен наглед банков офис, представяйки тринадесет млади и утвърдени български автора, които живеят и творят на различни места в България и Европа. 

Изложбата е част от проекта за изкуство, култура и иновации ПРОТОТИП на Сосиете Женерал Експресбанк, който стимулира сетивата на публиката с различни инициативи вече повече от година. 

“Изкуството, провокирайки ни с нестандартно мислене и гледни точки, ни помага да оцеляваме в една постоянно променяща се среда и да подхождаме различно към решаване на комплексни проблеми. Тук идва и ролята на ПРОТОТИП, за да погледнем с други очи не само на изкуството, но и на всичко, което ни заобикаля, включително и на самите себе си", обясни Арно Льоклер, главен изпълнителен директор на Сосиете Женерал Експресбанк.  

"Подкрепа на проекти, свързани с изкуство, е мисия за нас повече от десетилетие, а с ПРОТОТИП банката застава зад една идея, която съчетава иновации и изкуство в едно и цели да доближи изкуството до хората, да го направи разбираемо и близко до тях“, допълни той. 

Моника Балчева, мениджър "Комуникации“ в Сосиете Женерал Експресбанк, която започва ПРОТОТИП като вътрешен стартъп, добавя, че проектът подкрепя млади български творци, развиващи се в различни сфери на съвременното изкуство и по този начин подпомага развитието на културата в България. Моника разказва, че това не е първият път, в който офис на банката се превръща в изложбено пространство за няколко дни. 

"Изложбата е в контекста на проекта ПРОТОТИП за изкуство, култура и иновации, чиято цел е да подпомага младите български автори, развиващи се в различните свери на съвременното българско изкуство да бъдат промотирани и тяхното изкуство да достига по-лесно до публиката. Чрез това именно целим изложбата МУТАНТ да направи изкуството на тези 13 автора по-достъпно до по-масова публика. Началото беше поставено през 2017 г. с подобно събитие в София. Искахме да покажем, че всичко около нас е в процес на постоянна трансформация. Банковото пространство се превърна в изложба, с която провокирахме посетителите да погледнат различно на един обикновен и "стерилен“ банков офис, като им покажем по разбираем и интересен начин съвременното българско изкуство“, споделя Моника. 

Авторската селекция и подредбата на изложбата е поверена на кураторите от Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева), които са с дългогодишен опит в сферата на дизайна и съвременното изкуство.  Основен принос за преобразяването на банковия интериор има Ева Вентова – утвърден сценограф с ярък подход при специалните пространствени оформления.  

Авторите в изложбата участват с над четиридесет разнообразни произведения, като представят на посетителите тривиални наглед предмети - бижу, декоративна фигура, съд - по оригинален и необичаен начин.  

Защо МУТАНТ? 

"Идеята е да смесим различните форми във временната визуална култура, като наблягаме най-вече на дизайна. Избрали сме утвърдени дизайнери, млади, които работят по по-нетрадиционен начин. Времената се променят, изкуствата се преплитат все повече и формите мутират. Така те намират нов живот, нов начин на съществуване. В дизайна винаги има функция, тук тя отстъпва на заден план, затова виждаме вече произведения на изкуството. Затова има бижута, текстил, керамика и компилацията от утвърдени автори е много важна. Имаме човек, който сега завършва Художествената академия, както и бижутер, който е един от най-добрите и изявени у нас“, коментира Бояна Гяурова, един от кураторите на изложбата.  

Произведенията в изложбата са изцяло от естествени материали, като това според Бояна е всеобща тенденция в дизайна.  

"Мисли се за устойчивост, за околна среда и за света, в който живеем. Българските дизайнери работят в малки тиражи, с местни производители, което в света е интересно. Авторите в изложбата са предимно базирани в България, а много от тях излизат редовно на чуждата сцена на дизайна. В експозицията ще видите творби на Женя Адамова, Артелие и Николета Носовска, Нева Балникова, Цеца Георгиева, Емилия Емилева, Евгения Илкова, Благовеста Кенова, Капка Кънева, Надежда Петрова, Стампа, Николай Сърдъмов, tochka & tochka, Силвия Чанева. 

Произведенията в изложбата не се продават, но до всяко от тях има информация и координати на всеки от авторите, така че почитателите им лесно могат да ги открият и да се свържат с тях “, допълни Бояна.  

Офисът на тазгодишното събитие във Варна на ул. Преслав № 69 неведнъж е бил домакин на творчески събития, плод на различни партньорства, като Празник на музиката, Нощ на музеите и др.  

ПРОТОТИП ще продължава да реализира още събития, лекции и работилници на тема "изкуство“ за малки и големи. Паралелно със събитията, банката усилено развива и уеб-платформата www.prototype.bg, в която представя различни културни събития, автори и информация за предстоящите инициативи, които са част от платформата. В секция"Атлас“ можете да разгледате интервюта с обещаващи млади български творци, а в"Прожектор“ се представят вдъхновяващи личности от различни сфери на изкуството, културата и иновациите. 

Изложбата МУТАНТ  може да бъде видяна от 10 часа сутринта до 23 часа в двата почивни дни, когато банковият офис във Варна ще бъде отворен на разположение на посетителите.











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: