Арт изкушенито МУТАНТ превзе банков офис в центъра на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:33 / 21.07.2018
2619
Десетки почитатели на изкуството, сред които варненци и туристи, се насладиха на  нестандартната поп-ъп изложба, която бе открита снощи в банковия офис на Сосиете Женерал Експресбанк на площад "Независимост“ и може да бъде видяна през уикенда в морската столица, предаде репортер на Varna24.bg.

Експозицията "разбива“ представите за стандартно бизнес и офис пространство. Под надслов "Мутант – втора природа за материал, форма, тема“ изложбата трансформира един обикновен наглед банков офис, представяйки тринадесет млади и утвърдени български автора, които живеят и творят на различни места в България и Европа. 

Изложбата е част от проекта за изкуство, култура и иновации ПРОТОТИП на Сосиете Женерал Експресбанк, който стимулира сетивата на публиката с различни инициативи вече повече от година. 

“Изкуството, провокирайки ни с нестандартно мислене и гледни точки, ни помага да оцеляваме в една постоянно променяща се среда и да подхождаме различно към решаване на комплексни проблеми. Тук идва и ролята на ПРОТОТИП, за да погледнем с други очи не само на изкуството, но и на всичко, което ни заобикаля, включително и на самите себе си", обясни Арно Льоклер, главен изпълнителен директор на Сосиете Женерал Експресбанк.  

"Подкрепа на проекти, свързани с изкуство, е мисия за нас повече от десетилетие, а с ПРОТОТИП банката застава зад една идея, която съчетава иновации и изкуство в едно и цели да доближи изкуството до хората, да го направи разбираемо и близко до тях“, допълни той. 

Моника Балчева, мениджър "Комуникации“ в Сосиете Женерал Експресбанк, която започва ПРОТОТИП като вътрешен стартъп, добавя, че проектът подкрепя млади български творци, развиващи се в различни сфери на съвременното изкуство и по този начин подпомага развитието на културата в България. Моника разказва, че това не е първият път, в който офис на банката се превръща в изложбено пространство за няколко дни. 

"Изложбата е в контекста на проекта ПРОТОТИП за изкуство, култура и иновации, чиято цел е да подпомага младите български автори, развиващи се в различните свери на съвременното българско изкуство да бъдат промотирани и тяхното изкуство да достига по-лесно до публиката. Чрез това именно целим изложбата МУТАНТ да направи изкуството на тези 13 автора по-достъпно до по-масова публика. Началото беше поставено през 2017 г. с подобно събитие в София. Искахме да покажем, че всичко около нас е в процес на постоянна трансформация. Банковото пространство се превърна в изложба, с която провокирахме посетителите да погледнат различно на един обикновен и "стерилен“ банков офис, като им покажем по разбираем и интересен начин съвременното българско изкуство“, споделя Моника. 

Авторската селекция и подредбата на изложбата е поверена на кураторите от Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева), които са с дългогодишен опит в сферата на дизайна и съвременното изкуство.  Основен принос за преобразяването на банковия интериор има Ева Вентова – утвърден сценограф с ярък подход при специалните пространствени оформления.  

Авторите в изложбата участват с над четиридесет разнообразни произведения, като представят на посетителите тривиални наглед предмети - бижу, декоративна фигура, съд - по оригинален и необичаен начин.  

Защо МУТАНТ? 

"Идеята е да смесим различните форми във временната визуална култура, като наблягаме най-вече на дизайна. Избрали сме утвърдени дизайнери, млади, които работят по по-нетрадиционен начин. Времената се променят, изкуствата се преплитат все повече и формите мутират. Така те намират нов живот, нов начин на съществуване. В дизайна винаги има функция, тук тя отстъпва на заден план, затова виждаме вече произведения на изкуството. Затова има бижута, текстил, керамика и компилацията от утвърдени автори е много важна. Имаме човек, който сега завършва Художествената академия, както и бижутер, който е един от най-добрите и изявени у нас“, коментира Бояна Гяурова, един от кураторите на изложбата.  

Произведенията в изложбата са изцяло от естествени материали, като това според Бояна е всеобща тенденция в дизайна.  

"Мисли се за устойчивост, за околна среда и за света, в който живеем. Българските дизайнери работят в малки тиражи, с местни производители, което в света е интересно. Авторите в изложбата са предимно базирани в България, а много от тях излизат редовно на чуждата сцена на дизайна. В експозицията ще видите творби на Женя Адамова, Артелие и Николета Носовска, Нева Балникова, Цеца Георгиева, Емилия Емилева, Евгения Илкова, Благовеста Кенова, Капка Кънева, Надежда Петрова, Стампа, Николай Сърдъмов, tochka & tochka, Силвия Чанева. 

Произведенията в изложбата не се продават, но до всяко от тях има информация и координати на всеки от авторите, така че почитателите им лесно могат да ги открият и да се свържат с тях “, допълни Бояна.  

Офисът на тазгодишното събитие във Варна на ул. Преслав № 69 неведнъж е бил домакин на творчески събития, плод на различни партньорства, като Празник на музиката, Нощ на музеите и др.  

ПРОТОТИП ще продължава да реализира още събития, лекции и работилници на тема "изкуство“ за малки и големи. Паралелно със събитията, банката усилено развива и уеб-платформата www.prototype.bg, в която представя различни културни събития, автори и информация за предстоящите инициативи, които са част от платформата. В секция"Атлас“ можете да разгледате интервюта с обещаващи млади български творци, а в"Прожектор“ се представят вдъхновяващи личности от различни сфери на изкуството, културата и иновациите. 

Изложбата МУТАНТ  може да бъде видяна от 10 часа сутринта до 23 часа в двата почивни дни, когато банковият офис във Варна ще бъде отворен на разположение на посетителите.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).