Арт салонът на Варненския апелативен съд е номиниран за Проект на годината 2019 на Фондация Лале

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:31 / 24.06.2020
1460
Арт салонът на Варненския апелативен съд е един от 28-те номинирани за Проект на годината 2019 на Фондация Лале, съобщават от пресслужбата на съда.

В представянето ни от неправителствената организация припомнят, че галерията има за цел, от една страна да представя творбите на младите автори в неравностойно социално положение от Школа "Дедал“, а от друга – да създаде необичайна обстановка за служителите и посетителите на съда, която да "смекчи“ работата по тежките проблеми, които институцията решава. Човекът, издигнал номинацията, е Дарина Иванова от Морски клуб "Приятели на морето“ - Варна. Тя отправя пожелание към малките артисти: "Да са все така смели в работата си, защото страхът изяжда душата“.

В момента в арт пространството на петия етаж в Съдебната палата е подредена втората част от изложбата "Петното Пльок“. В 30-те платна авторите експериментират в съвременната абстрактна живопис. Талантливите и изобретателни деца от "Дедал“ имат свое запазено място – собствена галерия в Апелативен съд – Варна. Салонът им дава не просто поле за изява, но и възможност за развитие. Това е 10-тата им юбилейна изложба тук.

Нашите партньори от "Дедал“ са номинирани и за Международния кинофестивал за късометражно кино на млади автори "Карантината“ 2019. Целите са:  опазването на рибарско селище "Карантината“ като част от съвременния български фолклор, поминъка на рибарите и техния бит; стимулиране на доброволчеството в артистичните младежки среди и популяризиране на творбите на младите автори. 

Проект на Годината на Фондация Лале е годишна награда за най-добрите проекти на граждански организации в социалната сфера. "Идеята е да отдадем публично признание на хората, които работят за подобряване на живота и възможностите на другите“, казват от организацията. Членове на журито са представители на водещи бизнес компании, медии, дипломати и хора на изкуството.

Инициативата се провежда за 15-та поредна година. Наградата е специално изработена от проф. Георги Чапкънов. Церемонията по връчването на годишните награди е на 8 юли 2020 г.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).