Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Артистична Варна чества 70-годишнината на маестро Милко Коларов на вълнуващ юбилеен концерт
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 04.07.2016Коментари (0)1121
©
В Градската художествена галерия на Варна вчера бе честван с тържествен авторски концерт - матине 70-годишният юбилей на композитора, диригента и общественик Милко Коларов. Цялата варненска културна общественост се беше събрала да отдаде заслужено внимание на автора, който през годините се е превърнал в емблематично знаково явление в музиката и културата на Варна и ММФ " Варненско лято". Залата буквално бе претъпкана от гости - имаше дори правостоящи, а БНТ 2 отразяваше този паметен акцент от фестивала, на който се честваха още два юбилея - 90 години "Варненско лято" и 10 години от създаването на камерен оркестър " Симфониета", а също и една световна премиера.

Концертът протече много гладко и без никакво прекъсване, като първата творба, която прозвуча, бе Концертна музика за два рояла, написана през 2007 г. по поръчка на дуо Карееви и радио Кьолн и изпълнена премиерно в Германия, в чест на големия немски скулптор Норберт Томас. Сега звуча в изпълнение на музикантите Йовчо Крушев и Димо Димов, медитативно и характеристично, с много вътрешно изживяване. Произведението притежаваше свободно-импровизационна структура и оригинална експериментална красота, която бе чудесно интерпретирана всъщност от първите изпълнители на българската премиера на Концертна музика за два рояла през 2008 г.

След топлите аплодисменти на публиката Йовчо Крушев изнесе още три клавирни пиеси от Милко Коларов - миниатюрите "Поток", "Есен" и" Калиакра". След уводно-поетичното поточе, със спокойна размисляща вода с препратки към детството, последва елегичната и красива "Есен", подкрепена от пълнокръвната хармония на пиесата и вдъхновеното лично присъствие на изпълнителя, за да завърши с епичната "Калиакра", с акордово-патетични нотки, с непрекъснат диалог между цветовете и звуковите багри на различните регистри на рояла. Това бяха три хубави музикални размисли на пианото, ярки и провокативни, към които не можеш да останеш безразличен. Йовчо Крушев бе изпратен с цветя и възторжени ръкопляскания.

Хорът на варненските момчета представи едни от най- хубавите хорови творби на Милко Коларов: светлата и по детски чиста "Приказка чудна" по текст на Петя Дубарова, цикъла от три песни "Защо чука капчука" по стихове на Леда Милева и ярко характеристичната "Баба Яга" по текст на Валери Петров. Хоровият цикъл "Защо чука капчука" е прекрасен ,увлекателен и ефектен, с динамичната, с много речеви елементи едноименна песен, последвана от новелистичната "Тъжна песен за борчето" и моторно-скерцозната и театрално-говорна песен "Двете пътечки". Финалното представяне на Хора на варненските момчета, под вещото ръководство на диригентката Дарина Кроснева, бе песента "Баба Яга", която покори публиката с внушително-реалистичния и изобразителен рисунък на този фантастичен образ.

Веднага след Хора на варненските момчета на сцената излезе Хорът на варненските девойки и жени, с ръководител Захарина Милкова - Никитасова, която сподели на кратко пред публиката своите впечатления, прекланяйки се пред творчеството и песните на Милко Коларов. Изпяха "Пролет" по текст на Пейо Яворов и "Идеше есен" по текст на Иван Давидков. И двете песни бяха изпълнени акапела, с детайлна нюансировка и тълкуване на всяка дума от текста, прозвучавайки с много изразително- художествени ефекти. Публиката възторжено възприе музиката и интерпретацията на хоровите творби.

Дойде ред и на световната премиера - най-новото произведение на Милко Коларов, специално написано за 90-годишния юбилей на ММФ "Варненско лято"- Парафраза-кончертанте за пиано и оркестър, посветено на пианиста Димо Димов. Премиерното изпълнение се осъществи от камерен оркестър "Симфониета", солиста Димо Димов и диригента Станислав Ушев. Капакът на роялът бе поставен на малка пръчка, за да бъде в пълен синхрон със звучността на оркестъра. Концертно-импровизационния монолог на пианото започна от дълбочината на ниския регистър и с речитативно-разказвателни нотки премина през цялата клавиатура. После солистът акомпанираше на виолончелото, под събуждащото утро в хармонията на оркестъра. Контрабасът също имаше солова изява с тих напрегнат речитатив и изведнъж творбата се разгърна в моторно-токатно движение с динамична и напрегната звучност, с множество разчупени акценти. Редуваха се tutti и soli в непрекъсната звуково-експериментална игра, като бяха използвани абсолютно всички ресурси на музикалните инструменти. Творбата завърши с просветлен, мажорен и малко неочакван край. Чуха се първо няколко плахи аплодисменти, след което залата изригна в шумни ръкопляскания. На сцената бе възкачен композиторът, който топло прегърна изпълнителите и им благодари, сред феерията от цветя и поздравителни адреси. В симетричната и стегната програма на юбилейния концерт, с прекрасни клавирни пролог, епилог и хорова сърцевина, словата бяха нетрадиционно, но вълнуващо в края. Първо бе дадена думата на Антония Йовчева, директор на Дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, която приветства маестро Коларов от името на Община Варна и на кмета Иван Портних, като очерта забележителните заслуги на юбиляра към българската култура. След което композиторът произнесе дълго и вълнуващо белетристично слово, като не пропусна да благодари поименно на абсолютно всички. Дарина Кроснева съобщи музикалния бис на вечерта "Родината в моето сърце", който бе изпълнен от двата хора. След дългите и възторжени ръкопляскания на публиката, много меломани, приятели и колеги се наредиха на огромна опашка да поднесат почитанията си на този толкова значим за варненската и за българска култура музикант, станал неотменна част от ММФ "Варненско лято" и артистичната история на Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Милен Цветков загина в жестока катастрофа в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: