Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Авторски концерт ще събере елитни музиканти в Градската галерия
Автор: Екип Varna24.bg 14:42 / 19.04.2017Коментари (0)1405
©
Един концерт, който обещава различно изживяване на радостта от срещата с новата музика, ще събере ценителите днес в Градската художествена галерия на Варна. 

Събитието е част от афиша на Европейския музикален фестивал Варна и се откроява в него с авторската си програма. В центъра е творчеството на един талантлив млад варненец, който работи във Великобритания и с огромна енергия гради международна музикална кариера - Мартин Георгиев. Една световна премиера и едно първо изпълнение у нас са включени в авторския концерт на Мартин Георгиев.

Да последваш душата си в търсене на пътеката на живота в уникално музикално откровение, да разкажеш за своите музикални, философски, естетически и идейни открития в сътрудничество с утвърдени български и чуждестранни артисти - това ще разкрие авторският концерт на Мартин Георгиев. Той вече е познат на музикалната общност в България и Европа. Чували сме отделни негови произведения, виждали сме го и на диригентския пулт да интерпретира музиката на различни композитори. Но сегашният му проект е много мащабен - включва цели четири произведения, които ще ни представят по-пълно многостранна му дарба.

Ще прозвучат "Пътека на живота" (Lifepath, 2016) за струнни - световна премиера; "Търсейки душата" (Soul Searching, 2016 ) - концерт за контрабасов кларинет и струнни, първо изпълнение в България; Струнен квартет № 1 (2010); Перкусионен концерт № 3 - "Сътворението" (Percussion Concerto No.3 GENESIS, 2011) - камерна версия за соло маримба, струнни и ударни.

На сцената ще излязат изключителни европейски музиканти. Скот Лайгейт ще дойде със своя много рядък контрабасов кларинет, чийто звук се цени високо от познавачите.

Вдъхновяващата Татяна Колева, обичана и от родната, и от европейската публика, със сигурност ще внесе много специално настроение в концерта със своята маримба. Ще се включат и струнният квартет "Фрош", и контрабасистката Маргарита Калчева. На диригентския пулт, разбира се, ще бъде Мартин Георгиев. Самобитното творчество на младия българин печели овациите на публиката, високата оценка на професионалните музиканти и авторитетната критика, както в България, така и в редица европейски страни.

Акцент в програмата е Концертът за контрабасов кларинет и струнни "Търсейки душата", един от първите за този инструмент в света. Тази емоционална творба е вдъхновена от гласа на великия български бас Борис Христов и е посветена на жертвите на тероризма. Варненската публика ще се докосне за първи път в България до рядко звучащия, но изключително красив и дълбок тембър на контрабасовия кларинет с изпълнението на британския кларинетист Скот Лайгейт, един от най-успешните млади инструменталисти, а и композитори на Великобритания с подчертан интерес към съвременната музика. Инструментът му сам по себе си е уникален, той е толкова висок, колкото е висок и изпълнителят. С него Скот Лайгейт прави чудеса не само в извличането на музикални звуци, но в шепота и приглушените динамики, напомнящи човешки глас.

Представянето на новата камерна версия на перкусионния концерт № 3 "Генезис" за маримба, струнни и ударни ще предизвика интереса на варненската публиката с участието на Татяна Колева - един виртуозен, многостранно развит и иновативен изпълнител на маримба и ударни инструменти.

Авторският концерт на Мартин Георгиев е прекрасна възможност и за представянето на най-новия компактдиск на композитора "Genesis", издаден от лондонския лейбъл ICSM Records през 2016 г.

Няма съмнение, че тази вечер ще е необикновена, защото ще станем свидетели на магията на изкуството да събира и сближава хората и от двете страни на сцената, да създава светове от друго измерение.

Началото на концерта тази вечер е в 19 ч.

Специален жест на организаторите на Европейския музикален фестивал е безплатният вход на концерта.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит - ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна. 

Мартин Георгиев завършва НУИ "Добри Христов" - Варна, с ударни инструменти при Далила Неделчева и композиция и дирижиране при проф. Милко Коларов. Продължава обучението си в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" и завършва с пълно отличие дирижиране, композиция и ударни инструменти. Сред преподавателите му са такива имена като акад. Васил Казанджиев, проф. Пламен Джуров, проф. Красимир Тасков, проф. Татяна Кърпарова. Спечелва международна стипендия за магистратура в Кралската академия за музика в Лондон, където учи дирижиране при Колин Метърс, сър Колин Дейвис и Джордж Хърст. Защитава докторска степен с изследване по композиция в Кралската академия за музика в Лондон и създава нова композиционна техника на основата на модалните и структурни особености на българската и византийска православна църковно-певческа традиция - т. н. морфираща модалност. За това изследване Мартин Георгиев е удостоен с престижни научни степени. Носител е на голямата награда за симфонична композиция по случай 75-годишнината на Софийската филхармония през 2003 г, лауреат е на международни композиторски форуми в Европа. Като диригент работи с водещи международни колективи.

Скот Лайгейт завършва с най-висок успех Кралската музикална академия в Лондон през 2011 г. Работи с известни оркестри и камерни състави във Великобритания, участва във фестивали в родината си и в редица страни на Европа. Художествен ръководител е на ансамбъл "Азалия" за съвременна музика. Първи изпълнител е на много произведения на съвременни композитори. В последните години се посвещава на контрабасовия кларинет.

Татяна Колева получава първите уроци по майсторство във варненското Национално училище по изкуствата "Добри Христов", а после печели множество престижни награди у нас и по света. Осъществила премиери на над 90 творби, създадени специално за нейните солови и ансамблови проекти, в момента тя съчетава интензивния си концертен график по целия свят с преподавателска дейност в консерваторията Prince Claus /Hanze University/ - Грьонинген, Холандия. Татяна Колева е основател и артистичен директор на успешната и много атрактивна формация Youth Percussion Pool - образователна и изпълнителска платформа за млади професионалисти, както и на новия фестивал "Амстердам маримба Уикенд".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: