Авторски концерт ще събере елитни музиканти в Градската галерия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:42 / 19.04.2017
1427
Един концерт, който обещава различно изживяване на радостта от срещата с новата музика, ще събере ценителите днес в Градската художествена галерия на Варна. 

Събитието е част от афиша на Европейския музикален фестивал Варна и се откроява в него с авторската си програма. В центъра е творчеството на един талантлив млад варненец, който работи във Великобритания и с огромна енергия гради международна музикална кариера - Мартин Георгиев. Една световна премиера и едно първо изпълнение у нас са включени в авторския концерт на Мартин Георгиев.

Да последваш душата си в търсене на пътеката на живота в уникално музикално откровение, да разкажеш за своите музикални, философски, естетически и идейни открития в сътрудничество с утвърдени български и чуждестранни артисти - това ще разкрие авторският концерт на Мартин Георгиев. Той вече е познат на музикалната общност в България и Европа. Чували сме отделни негови произведения, виждали сме го и на диригентския пулт да интерпретира музиката на различни композитори. Но сегашният му проект е много мащабен - включва цели четири произведения, които ще ни представят по-пълно многостранна му дарба.

Ще прозвучат "Пътека на живота" (Lifepath, 2016) за струнни - световна премиера; "Търсейки душата" (Soul Searching, 2016 ) - концерт за контрабасов кларинет и струнни, първо изпълнение в България; Струнен квартет № 1 (2010); Перкусионен концерт № 3 - "Сътворението" (Percussion Concerto No.3 GENESIS, 2011) - камерна версия за соло маримба, струнни и ударни.

На сцената ще излязат изключителни европейски музиканти. Скот Лайгейт ще дойде със своя много рядък контрабасов кларинет, чийто звук се цени високо от познавачите.

Вдъхновяващата Татяна Колева, обичана и от родната, и от европейската публика, със сигурност ще внесе много специално настроение в концерта със своята маримба. Ще се включат и струнният квартет "Фрош", и контрабасистката Маргарита Калчева. На диригентския пулт, разбира се, ще бъде Мартин Георгиев. Самобитното творчество на младия българин печели овациите на публиката, високата оценка на професионалните музиканти и авторитетната критика, както в България, така и в редица европейски страни.

Акцент в програмата е Концертът за контрабасов кларинет и струнни "Търсейки душата", един от първите за този инструмент в света. Тази емоционална творба е вдъхновена от гласа на великия български бас Борис Христов и е посветена на жертвите на тероризма. Варненската публика ще се докосне за първи път в България до рядко звучащия, но изключително красив и дълбок тембър на контрабасовия кларинет с изпълнението на британския кларинетист Скот Лайгейт, един от най-успешните млади инструменталисти, а и композитори на Великобритания с подчертан интерес към съвременната музика. Инструментът му сам по себе си е уникален, той е толкова висок, колкото е висок и изпълнителят. С него Скот Лайгейт прави чудеса не само в извличането на музикални звуци, но в шепота и приглушените динамики, напомнящи човешки глас.

Представянето на новата камерна версия на перкусионния концерт № 3 "Генезис" за маримба, струнни и ударни ще предизвика интереса на варненската публиката с участието на Татяна Колева - един виртуозен, многостранно развит и иновативен изпълнител на маримба и ударни инструменти.

Авторският концерт на Мартин Георгиев е прекрасна възможност и за представянето на най-новия компактдиск на композитора "Genesis", издаден от лондонския лейбъл ICSM Records през 2016 г.

Няма съмнение, че тази вечер ще е необикновена, защото ще станем свидетели на магията на изкуството да събира и сближава хората и от двете страни на сцената, да създава светове от друго измерение.

Началото на концерта тази вечер е в 19 ч.

Специален жест на организаторите на Европейския музикален фестивал е безплатният вход на концерта.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит - ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна. 

Мартин Георгиев завършва НУИ "Добри Христов" - Варна, с ударни инструменти при Далила Неделчева и композиция и дирижиране при проф. Милко Коларов. Продължава обучението си в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" и завършва с пълно отличие дирижиране, композиция и ударни инструменти. Сред преподавателите му са такива имена като акад. Васил Казанджиев, проф. Пламен Джуров, проф. Красимир Тасков, проф. Татяна Кърпарова. Спечелва международна стипендия за магистратура в Кралската академия за музика в Лондон, където учи дирижиране при Колин Метърс, сър Колин Дейвис и Джордж Хърст. Защитава докторска степен с изследване по композиция в Кралската академия за музика в Лондон и създава нова композиционна техника на основата на модалните и структурни особености на българската и византийска православна църковно-певческа традиция - т. н. морфираща модалност. За това изследване Мартин Георгиев е удостоен с престижни научни степени. Носител е на голямата награда за симфонична композиция по случай 75-годишнината на Софийската филхармония през 2003 г, лауреат е на международни композиторски форуми в Европа. Като диригент работи с водещи международни колективи.

Скот Лайгейт завършва с най-висок успех Кралската музикална академия в Лондон през 2011 г. Работи с известни оркестри и камерни състави във Великобритания, участва във фестивали в родината си и в редица страни на Европа. Художествен ръководител е на ансамбъл "Азалия" за съвременна музика. Първи изпълнител е на много произведения на съвременни композитори. В последните години се посвещава на контрабасовия кларинет.

Татяна Колева получава първите уроци по майсторство във варненското Национално училище по изкуствата "Добри Христов", а после печели множество престижни награди у нас и по света. Осъществила премиери на над 90 творби, създадени специално за нейните солови и ансамблови проекти, в момента тя съчетава интензивния си концертен график по целия свят с преподавателска дейност в консерваторията Prince Claus /Hanze University/ - Грьонинген, Холандия. Татяна Колева е основател и артистичен директор на успешната и много атрактивна формация Youth Percussion Pool - образователна и изпълнителска платформа за млади професионалисти, както и на новия фестивал "Амстердам маримба Уикенд".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).