Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Авторът на "Венера от Варна" готов да я преработи
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 24.11.2010Коментари (3)3488
© Impact Press Group
Статуята "Венера от Варна" не може да бъде преместена от мястото й, тъй като има огромен риск да се счупи. Това коментира авторът на скулптурата Веселин Костадинов. Творецът заяви, че е готов да преработи произведението като премахне гънката от дрехата на Венера, която провокира въображението на хората и арогантните коментари. Скулпторът обясни, че се чувства обиден и наранен от "черната" реклама след негативната обществена полемика, предизвикана от творбата му. Според него зад нея стоят професионална завист и нападки на лична основа. Костадинов смята, че тя отразява нивото на обществото и мисленето на хората.

"След нападките се чувствам така, сякаш живея през 50-те години през сталинисткия период. Устройва се другарски съд, хора без проблеми се занимават със скулптура, която не разбират. Венера е вдъхновение, скулптурата се прави бавно, иска доста усилия, концентрация и адреналин", разкри авторът. Пластиката е уникат, направена е от бял мрамор и то от най-високо качество, затова тези, които я критикуват, нека да си отворят очите, за да видят, че това е просто една красива жена - нещо, което непредубедените хора забелязват, призова Костадинов.

Преди да бъде поставена на центъра на града, със скулптурата бяха запознати тогавашният председател на Комисията по култура в Общински съвет Панко Анчев, Вили Жечев - зам.кмет на Варна, Валентин Вълев - шеф на Строителната камара. Постер на "Венера от Варна" участва в изложба на варненските художници в Градската галерия в продължение на един месец и много хора я видяха и одобриха. Мястото, където е експонирана скулптурата, беше посочено, обсъдено и одобрено от администрацията на Варна с участието на много специалисти, казва още творецът.

Оказва се, че през последните 50 години никой във Варна не е правил скулптура в голям размер и то от най-желания от скулпторите материал - мраморът. Град с традиции и история имаше право да има поне една класически изпълнена скулптура, която да бъде като мост на изкуството преди и след соцарта, смята Веселин Костадинов.

Скулпторът разказа още:

"Мраморът е любов, респект, уважение и риск. Сам по себе си той е ценен - не е захарен памук. Обработва се бавно, като се отнема по малко с чука и длетото. Труден и тежък процес, при който няма случайни успехи. Авторът непрекъснато мисли и анализира, защото всеки удар с чука може да е последен, фатален и камъка да се счупи. Камъкът, казват, има сърце и ако по погрешка удариш там, всичко свършва преждевременно. Когато човек работи камък, най-добре разбира, че скулптурата е съотношение на обеми. Камъкът много трудно разкрива тайните си, но за сметка на това взема всичко от скулптора и затова зрелостта се постига късно. Работи се с много пот, кръв по ръцете, болки в лактите и прах в дробовете. Преди години Стоимен Стоилов ми каза: "Като направиш 120 работи, ще разбереш за какво става дума.". Когато направих 140-150 се сетих за думите му и разбрах нещо. Когато станаха към 400 рабрах оше, че хоризонтът е далеч, а върхът - облаците. Който разбрал - разбрал."

Веселин Костадинов е скулптор от 1985-та година. Зад гърба си има 25 национални и 15 самостоятелни изложби.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 5
23.11.2010 »
19.11.2010 »
12.11.2010 »
26.10.2010 »
21.10.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Varnenka
премахни филтъра

0
 
 
Статуята е страхотна. Тези дето не са го правили да отворят една история на изкуството и фантазиите им ще намерят поле за изява.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: